Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

2012: Santiago de Compostella (en terug)

Toen we al een tijdje bezig waren met fietsen en steeds enthousiaster werden kwamen de langere fietstochten in beeld. Santiago de Compostella is een doel wat al vaker in onze gesprekken terug kwam en nu is dan die tijd aangebroken.

Waarom naar Santiago? Is het spiritueel, religieus, de prestatie, op zoek naar jezelf, even de wereld klein maken? Ja en nee, al deze overwegingen spelen mee en uiteindelijk komt het neer op een soort inwendig willen. We willen op weg, op vakantie, de reis is het doel en het doel is niet de reis. Vaag hè? Duidelijker kunnen we het niet maken. Zie het maar als een mooie lange vakantie voor ons.

Je kunt hier onze blog lezen over deze mooie tocht.

In 2010 hebben we min of meer het besluit genomen. In een weekend in Maastricht liepen we door een grote boekhandel en stuitten min of meer toevallig op een boek waarin een echtpaar hun beslommeringen onderweg beschreef. Een ding werd duidelijk: als je op weg wilt moet je het gaan doen en niet uitstellen.
Dus gingen we echt aan de gang: plannen maken, spullen aanschaffen, route bepalen en een periode bepalen. We zouden in 2011 gaan, maar onze jongste zoon, Jorik, zou mogelijk afstuderen en daar wilden we wel bij zijn. Het werd dus 2012. Als ik dit artikel schrijf duurt het nog een paar weken voor we vertrekken. 1e Pinksterdag 2012 om 8:30 ’s morgens, 27 mei dus, zullen we, voorzien van de pelgrimszegen (dus toch een beetje religieus/spiritueel…) ons Wijk bij Duurstede verlaten. Misschien wel een beetje symbolisch door direct de pont naar de overkant van de Lek te nemen (“over het water zul je er zijn”1)
We zouden wel eerder wegwillen die dag, maar de pont naar de overkant van de Lek vertrekt pas om 09:00, en op nu direct bij de start al te gaan omfietsen…

Het ligt in de bedoeling om de heenweg via “de oude wegen” te doen. via Maastricht/Aken naar Nevers en dan misschien nog even langs Lourdes, de Pyreneeën over en dan door Noord Spanje naar Santiago de Compostella.
Terug willen we langs de nieuwere route (ook iets korter en vlakker) en zullen dan o.a. dwars door Parijs fietsen.

In totaal gaan we zo’n 11 weken weg, begin augustus moeten we weer terug zijn want even daarna begint het schooljaar voor Annemieke weer.

Spannend? Best wel, we gaan de wereld niet uit, maar zullen toch een reis vol verrassingen krijgen, ’s morgens weet je nog niet waar we ’s avonds zullen bivakkeren. Of we in een luxe hotel zullen zitten of in ons eigen meegenomen tentje of samen met andere pelgrims in een refugio. We zullen zien.

Als echte pelgrims hebben we natuurlijk ons pelgrimpaspoort bij ons.

Als echte pelgrims hebben we natuurlijk ons pelgrimspaspoort bij ons. Dit moet aan het eind van de reis helemaal vol zijn met stempels uit kerken onderweg. De eerste stempel staat er al in: van het “Huis van Sint Jacob” in Utrecht, de plek waar we het paspoort hebben aangeschaft.

 

 

20120427-212128.jpgDe heenreis gaat “langs oude wegen”, eerst naar Aken en dan de route oppakken. Op deze twee kaartjes zie je de route die we door België en Frankrijk willen gaan fietsen op de heenweg.

20120427-212134.jpg De terugweg gaat iets gemakkelijker (vlakkere wegen…). Dit is de min of meer gewone St. Jacobsroute die tot Haarlem loopt, wij zullen iets eerder afslaan naar Wijk bij Duurstede.

20120427-212140.jpg

20120427-212145.jpg Noord Spanje moet helemaal worden doorkruist om in Santiago te kunnen eindigen.

Opmerkingen van Facebook

 1. Laila

  Ik ga jullie zeker volgen op deze bijzondere tocht en lees graag mee wat jullie belevenissen zijn onderweg. Heel veel succes en bovenal plezier!
  Groet Laila

 2. Wiets

  Heel veel succes en mooie momenten toegewenst! ben benieuwd naar jullie verhalen! Groetjes, Wiets

 3. Brigitte Bos-van Nieuwland

  Wat een uitdaging en bijzonder om dit samen te doen. Uit verhalen van mijn broer en neef, die deze rit je voor zijn gegaan op de fiets, weet ik dat je vele mooie, inspirerende mensen e dingen zult ontmoeten en zal gaan zien. Geniet!!! Behouden aankomst en thuiskomst! Groetjes Brigitte

 4. Bert en Astrid vd Houten

  Geweldig dat jullie de uitdaging aangaan. Een goede reis gewenst en natuurlijk een behouden thuiskomst. Geniet er vooral met volle teugen van.
  Groetjes Bert en Astrid

 5. Helma Ambuul

  Hallo Frans en Annemieke!!

  Helemaal geweldig jullie tocht… Bijzonder dat jullie samen deze droom delen.
  Ik wens jullie heel veel mooie en bijzondere momenten en verheug me op het weerzien en jullie verhalen. Pas goed op elkaar.

  Liefs Helma

 6. Ilja

  Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel plezier met jullie tocht! Super leuk dat jullie er nu eindelijk aan kunnen gaan beginnen. Volgens mij wordt het super leuk dus geniet ervan met volle teugen maar dat zal wel goed zitten denk ik zo! Groetjes, Ilja

 7. Marlies en Ad Kauwenberg

  Lieve Annemieke en Frans,

  Wij wensen jullie een hele goede inspirerende fietstocht toe!!
  Er zal onderweg heel wat te beleven zijn, aan ontmoetingen, weersomstandigheden,
  mooie natuur etc. We blijven jullie volgen!!!!
  Heel veel liefs, Ad en Marlies.

 8. Top Top Top,
  Dat jullie dit voor de voedselbank doen.
  Zelf werk ik bij de voedselbank wijk bij duurstede en ik weet het is echt nodig.
  Ik wens jullie heeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeel succes met jullie reis.
  Geniet ervan een een veilige terugkomst .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: