Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

13 juni 2012 Hoe een moeizame dag een mooi einde kreeg.

Vannnacht heeft het nog geregend en het is koud geworden. Volgens het weerbericht is nu rond 10 graden. Dat betekent een extra shirt aan. We zijn iets later dan gepland. Annemieke komt redelijk fief uit bed, het gaat een stuk beter met haar rug. We hebben weer eens muesli gegeten deze ochtend, dat was lang geleden!
De tent is weer eens nat ingepakt. Even na 9 uur rijden we aan met handschoenen en we gaan nog eerst even langs de kerk, om een stempel op te halen. Brood gekocht en kaarten en postzegels en we gaan nu echt op weg.

IMG 0262De route is in eerste instantie niet al te moeilijk. Al vlug vallen echter de eerste regendruppels, we schuilen even in de portaal van een kerk die nog niet open is en genieten inmiddels van het mooie uitzicht. De regenjasjes gaan weer aan, de rainlegs worden omgegespt en we gaan verder.

 

Alhoewel de route niet al te moeilijk is hebben wij zelf er wel moeite mee. Frans heeft niet zoveel energie in de benen en Annemieke moet veel energie steken in het zo ontspannen mogelijk houden van haar rug.
IMG 0263We rusten wat vaker dan normaal, tijdens zo’n periode valt weer op dat de koeien hier blijkbaar niet veel mensen langs zien komen. Steevast kijken ze ons na en soms draven ze gezamenlijk naar het hek.

 

 

IMG 0265Regelmatig komen we weer langs mooie kerkjes waarbij we St. Jacques steeds vaker tegenkomen. De nodige kaarsje worden ook gebrand. IMG 0266Annemieke en ik hebben allebei bepaalde mensen in gedachten bij wie we dan even stilstaan en bidden, wensen dat het met hun goed komt, wat dat goede ook moge zijn.

Langzaam worden de klimmetjes langer en feller. Na een afdaling naar een riviertje komt er onvermijdelijk weer een stevige klim. Het gaat steeds moeizamer. Als we bij Benevent l’Abbaye zijn begint het weer te regenen. We kunnen nog net op tijd een kleine theeschenkerij binnengaan, waar ze gelukkig ook koffie schenken.
IMG 0268Als het droog is gaan we de tegenovergelegen abijkerk bekijken. Een prachtig robuuste kerk die behoorlijk symetrisch is. Hier viel het oog van Annemieke op een prachtige kruiswegstatie die behoorlijk romantisch van setting is. Let eens op de kleden van de vrouwen.

 

 

We hebben al even honger en het is nu lunchtijd geworden. We besluiten weer eens een plat du jour te proberen en gaan een restaurant binnen. We lopen direct door naar de eetzaal waar al een aantal mensen zit. Het voorgerecht is een pasteitje, overheerlijk, ondanks de dril-gelei. Daarna couscous met vlees, een saucison en groente. Het ijsje daarna maakt alles af.

IMG 0272We voelen ons een stuk beter na deze maaltijd en het fietsen gaat een stuk beter alhoewel de hellingen steiler en langer worden. De omgeving is prachtig, dichte, groene bossen wisselen af met heldere vergezichten.

 

 

Dan wordt het tijd voor de camping. We besluiten een camping te zoeken in Le Chatelet en Dognon. Die zou een stukje buiten het plaatsje moeten liggen. We vinden wel een een verwijzing, maar dat is niet de goede naam van de camping en we hebben al eerder meegemaakt dat we nog kilometers moesten fietsen na zo’n bordje. We besluiten door te fietsen naar St. Leonard de Noblat, daar moet een camping zijn.
Het wordt moeizamer en moeizamer. De energie raakt echt op. Als we na prachtige, maar vermoeiende weggetjes bij St.Leonard aankomen is de wegwijzer naar de camping veranderd. De naam is afgeplakt en nu staat dat we nog 4,5 km verder moeten. Gezien de reputatie van de Fransen in het afstand schatten hebben we daar niet veel vertrouwen in.
Frans raadpleegt het routeboek en daar staat o.a. dat we tegenover de kerk kunnen informeren naar een gite voor pelgrims. Het winkeltje wat wordt bedoeld is nog open en we kunnen idd in de gite terecht. Voor ons de eerste keer dat we op deze tocht in een refuge overnachten. De refuge is vlakbij en als we daar binnengaan worden we blij. Een ruime woonkamer, wasmachine en droger, ruime badkamer, kookgelegenheid en bedden en ook nog een gevulde voorraadkast. Dat maakt veel goed. We pakken de fietsen af, wassen, douchen, gaan een pizza eten en komen terug (terwijl Nederland tegen Duitsland voetbalt). Daar is inmiddels Christine ook aangekomen. Zij zit vol met verhalen over haar leven en we krijgen van haar de Mariazegen. Verfrist en gelaafd gaan we zo dadelijk slapen.

Het was een moeizame dag, Annemieke had haar energie nodig voor haar rug en Frans kon weinig kracht in zijn benen sturen. Toen uiteindelijk de camping niet daar was waar hij had moeten zijn zonk de moed even in de schoenen. Het feit dat we terecht konden in deze refugio maakt echter veel goed. Toeval?
Ook al gaat niet alles 100% en valt het wel eens tegen, we zijn er toch doorheen gekomen.
Dit soort dagen is lichamelijk vermoeiend en geestelijk verrijkend. Ook met tegenslag weten we steeds beter om te gaan. Eigen kracht?
Het was een moeizame maar wel mooie dag, dank voor deze dag, we blijven ons bevoorrecht voelen.

 

Total distance: 74.24 km
Max elevation: 544 m
Min elevation: 290 m
Total climbing: 1244 m
Total descent: -1275 m
Average speed: 15.77 km/h
Total time: 09:42:23
Download file: spoor_13-jun-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

12 juni 2012 Een aparte verjaardag

Volgende

14 juni 2012 Zon

 1. Anja en Rini

  Met ups and downs dus. Zoals het hele leven. Toch maar wat extra rusten?
  Knap hoor, van jullie! Wonderlijk toch, al die mooie kerkjes. We wensen jullie sterkte in de benen en de rug.
  Dikke kusXXX

 2. Ad en Marlies

  Hallo Annemieke en Frans,
  Jammer dat het weer niet echt meewerkt, als het regenachtig is dan kunnen de spieren ook niet zo soepel mee. Een lekker zonnetje zou voor jullie echt welkom zijn! Jullie komen regelmatig voor verrassingen te staan. waar je steeds beter mee om kunt gaan, dat maakt jullie krachtig!!!
  Fijn dat er gelegenheden zoals de refuge zijn, waar je op verhaal kunt komen en vehalen van andere aan kunt horen!!
  Ik(Marlies)kijk iedere dag uit naar jullie belevenissen en ik vind het geweldig dat we van hieruit jullie reis mee mogen maken. Veel sterkte geluk en mooi weer toegewenst!
  Lieve groeten, Ad en Marlies.

 3. Jos Arends

  Hoi doorzetters,
  Als het Nederlands voetbalelftal zoveel doorzettingsvermogen had gehad als ik bij jullie bespeur, dan hadden we gewonnen. Nu hebben de Duitsers ons verslagen met 2-1 en goed voetbal. Jammer maar helaas.
  Wat het weer betreft zit het jullie niet mee. Wie weet, is het morgen beter en ik wens jullie een mooie en hopelijk makkelijke rit en een veilige aankomst.
  h.gr.,
  Jos

 4. Het is alsof iedere dag weer een pagina/hoofdstuk van een boek geschreven wordt. Leuk om te lezen.

  De kleine tegenslagen die op het pad komen kunnen jullie met gemak aan. In de afgelopen jaren hebben jullie namelijk meer dan eens laten zien hoe sterk jullie zijn. En dat is iets om trots op te zijn! (dat zijn we ook, zonder meer !! )

  Zet ‘m op .. er is al een heel eind afgelegt, maar het wordt steeds mooier. Iets om iedere dag op terug te kijken. <3

 5. Jannie

  Lieve Frans en Annemieke,
  Het is een genot om elke dag jullie blog te lezen. Het is net of we met jullie meefietsen (of stiekem achterop zitten) Wat een mooie kerkjes, natuur komen jullie tegen.
  Frans nog gefeliciteerd met je verjaardag. Annemieke sterkte met je rug.
  Hopelijk wordt het weer wat beter.
  Geniet van jullie tocht.
  Groetjes Jannie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: