Het is koud vanochtend, heel koud. Tot onze vreuge schijnt het zonnetje al tussen de wolken door, maar de wind is ijskoud. We zijn eigenlijk te laat wakker, maar onze slaapzak is zo lekker warm.

We kleden ons snel aan, ontbijten en maken alles klaar. Dan nog even naar de beheerster om de sleutel in te leveren en we kunnen op weg. Nog steeds is het heel koud.

Met een stevige wind in rug en een ontluikend zonnetje hoor je ons niet klagen. We fietsen door een prachtig landelijk gebied met in het oosten eerst de contouren van de bergen en later op de dag komen de bergen steeds dichterbij. We rijden naar het zuiden en komen vandaag net voorbij Heidelberg.

Normaal hebben we na 20-25 km de eerste koffiestop, maar nu treffen we een heel aardige duitse meneer (we kennen zijn naam niet eens en hij niet die van ons) die ons komt helpen bij een omleiding. Hij fietst er zelfs even voor terug. We komen er zelf wel uit, maar enige hulp is welkom. Hij kijkt naar onze route op de gps en zegt dat hij wel een tijdje meefietst, hij moet toch die kant uit. Dat vinden we leuk! We fietsen aan en hebben er een stevig tempo in. Onder het fietsen praat hij honderduit over de dingen die we de komende uren moeten gaan zien. Hij zou graag ook eens zo’n tocht willen maken. Na een paar km nemen we afscheid met een hi-five op de fiets en gaan we uit elkaar. Dit betekent wel dat we wat later onze koffiepauze hebben en in Lorsch stappen we af. Het is inmiddels bijna lunchtijd en we nemen, naast de koffie, een kop soep met brood.

In Lorsch hebben we uitzicht op de restanten van een oud klooster, alleen het poortgebouw en de bibliotheek staan nog overeind, beide stammen uit de tijd van Karel de Grote. Natuurlijk worden hier foto’s gemaakt en we bewonderen weer een keer het prachtige uitzicht op de naderende bergen.

Na de lunch zijn we nog even, onwetend, in overtreding door een eenrichtingsweg in te fietsen, maar een automobilist maakte ons daar vriendelijk op attent. We verontschuldigen ons en lopen een stukje verder.

Daarna gaat het weer verder door de prachtige velden. We pauzeren even bij een water en eten een boterham. Daar worden we al snel aangesproken door een stel wat belangstellend informeert naar het doel van onze reis met al die bepakking. Ongeloof en respect valt ons ten deel. “en dat zonder e-bikes…”. We groeien weer een beetje.

Het gaat weer verder en Ladenburg bewonderen we even de middeleeuwse muren en torens. Vanaf Ladenburg maken we ook een bocht en gaan we de Neckar volgen. Even langs de sluis en dan, na een paar km, rijden we langs de campus van de universiteit van Heidelberg. Het is wel jammer te moeten constateren dat mensen in de grote stad niet groeten. Op het platteland groeten we iedereen en iedereen groet terug, hier leeft men in de eigen wereld. Als je met velen bij elkaar bent ken je elkaar niet meer blijkbaar.

We rijden langs een erg drukke weg op een gecombineerd voet/fietspad wat eigenlijk veel te klein is. We doen het er maar mee, maar prettig is anders. Heidelberg wordt gepasseerd, we komen hier morgen nog even rondkijken, en we gaan een stukje verder op zoek naar de camping. Eerst nog even op weg naar de verkeerde camping, Frans had niet goed gekeken, zodat we vergeefs de brug over de Neckar en een stuk voorrangsweg hebben gereden, maar uiteindelijk is alles goed gekomen.

Op deze camping hebben we een primitieve blokhut genomen. We blijven hier twee nachten en willen iets meer confort. We hebben morgen een rustdag, zelf kunnen we nog wel even verder, maar de fietsen en kleding hebben wat onderhoud nodig. De was is al gedaan en de blokhut hangt vol met drogend wasgoed. Terwijl we deze blog schrijven merken we op dat het huren van dit hutje een goede keuze is. Het is alweer koud, heel koud.

We hebben geen kaarsje op kunnen steken vandaag. In de buurt van Heidelberg kom je blijkbaar niet zomaar langs een katholieke kerk. Desondanks zijn we even stil en zijn we met onze gedachten en gebeden bij anderen.

Dankbaar en bevoorrecht sluiten we deze dag af.

IMG 2565

IMG 2567

IMG 2568

IMG 2569

IMG 2570

IMG 2572

IMG 2575

IMG 2577

 

 

 

 

 

Total distance: 85.59 km
Max elevation: 141 m
Min elevation: 57 m
Total climbing: 539 m
Total descent: -468 m
Average speed: 16.12 km/h
Total time: 08:18:22
Download file: spoor_2017-05-09170422.gif

 .

Opmerkingen van Facebook