Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

10 juli 2012, Santiago, we zijn er…

Het is nog stil in Palas de Rei als we opstaan. We pakken de spullen in en gaan naar buiten om onze fietsen uit de garage te halen. Alles is dicht, de bar waar we onze kamer geregeld hebben is nog gesloten! Gelukkig heeft Annemieke de ingeving om de garagedeur te proberen en deze is open. Snel pakken we de fietsen en doen de tassen erop. We leveren de sleutels van de kamer in in een postbusje en gaan ontbijten in een restaurantje naast de bar. Koffie met stokbrood en jam is hier vaste prik en wij doen het er maar mee.
Dan gaan we op weg voor de laatste 80km naar Santiago. Het wordt een pittige tocht vandaag en als het vanmiddag even tegenzit gaan we morgen verder. Ten slotte hebben we erop gerekend morgen in Santiago aan te komen en niet vandaag.
IMG 0728Het is fris vanochtend, zeg maar koud. De wolken hangen laag rond de heuveltoppen waar we naartoe fietsen.
Het is wel een mooi gezicht, maar we zagen liever een zonnetje. Nu is het steenkoud bij de afdaling die we eerst nog even krijgen.

De eerste 15 km fietsen we langs de provinciale weg, die gelukig nog niet zo druk is als we verwachten. Het is nog vroeg. Naast ons lopen de wandelaars en fietst een sporadische mountainbiker. Wij fietsen netjes op de weg, niet alleen om de lopers niet te hinderen maar vooral omdat we zo direct een andere weg nemen. De lopers blijven rond de provinciale weg lopen en wij gaan een landelijke route volgen. Volgens het routeboek is het daar rustiger en mooier, maar zorgen er wel voor dat we 15 km “extra” fietsen;en dat geloven we ( en merken we).

IMG 0729Na 15 km slaan we inderdaad af en direct treedt de rust in. We horen weer vogels fluiten om ons heen. De bijzondere geuren van de eucalyptusbomen gaan door de lucht. Heerlijk om in zo’n frisse omgeving te kunnen fietsen.

We genieten van dit fietsen in de rust van de natuur.

 

 

IMG 0731In een van de dorpjes staat een heel oude kapel. Die is helaas gesloten. Zoals bij meer kerkjes is hier de begraafplaats om de kerk heen gemaakt. Het heeft iets heel intiems en persoonlijks om je geliefden rond de kern van de gemeenschap te hebben rusten. Zo blijven ze op de een of andere manier deel uitmaken van je leven.

 

 

 

IMG 0732De weg is heuvelachtig zegt het routeboek. WIj hebben een andere interpretatie van heuvels. De klimmen zijn fel en af en toe lang. De afdalingen leveren snelheden op boven de 50 km/u. Dat vinden wij geen heuvels meer. Midden in een weiland zien we in een keer een wiel. is dit een soort watermolen of een tredmolen? We hebben geen idee, maar het valt wel op.
Verder gaat het weer, klimmen en weer dalen, slopend voor onze benen.

 

IMG 0733Zo af en toen hebben we weer prachtige vergezichten.

 

 

 

 

IMG 0734En dan valt het oog in een keer op een eenvoudig ijzeren kruis in de berm, in de bocht van een snelle afdaling. Is hier een ongeluk gebeurd of zo?IMG 0735

 

 

 

 

 

 

De tocht gaat verder, de laatste loodjes wegen het zwaarst en in dit geval is dit ook zo. We worden gesloopt op deze etappe. We lunchen op een picknickplaats midden in een dorp. Aan de andere kant zitten twee oude dames op een bankje te kletsen. Na een tijd staan ze op. De een loopt langzaam naar haar huis en de ander loopt nog langzamer heen en weer, een soort trimmen. Het lijkt wel een vertraagde film.
Direct na deze lunch krijgen we weer een klim van 9% voor de kiezen. Deze haalt de laatste energie uit de benen van Annemieke en het kost veel tijd en moeite om weer wat kracht terug te krijgen. In de middag lijken de klimmen langer en zwaarder te zijn. De beroemde laatste loodjes. Als klap op de vuurpijl moeten we net voor Santiago nog twee heuvelruggen over. Weer lange klimmen van 7-8%. Normaal is dit geen probleem, maar het beste is er wel vanaf. Dit is werken, overwerken…

IMG 0736Dan, toch nog een beetje onverwacht, het bordje Santiago. De ervaring leert dat we dan nog niet in de stad zijn, maar in een voorstadje, maar toch… Officieel zijn we in Santiago!

IMG 0737Als we iets doorfietsen zien we ook de kathedraal voor ons opdoemen. Het wordt nu wel heel erg echt!

We krijgen nog een stevig klimmetje voor de kiezen en lopen het laatste stukje naar de binnenstad maar. Dit is niet meer te fietsen!

IMG 0738Dan fietsen we nog een stukje langs de stadsmuur en gaan het oude centrum in. De gps blijft ons trouw de wegwijzen naar het plein voor de kathedraal.
Daar aangekomen vallen we even stil. We zijn er, we hebben het gehaald! De emotie slaat toe en met tranen in de ogen staan we met de armen om elkaar heen op het plein.

We staan midden op het plein met onze fietsen en trekken blijkbaar de aandacht van een paar Italianen. Ze zijn vol belangstelling en een van hen maakt een foto van ons. Het bewijs! We staan echt op Het Plein, voor de kathedraal in Santiago!
Onderweg ( op weg naar de kathedraal) hebben we nog even opgelopen met een Spaanse die van plan is van Santigo naar Frankrijk te fietsen. Ze vroeg honderduit naar onze fietsen. Hier kennen ze alleen mountainbikes en racefietsen, maar reisfietsen zoals wij hebben zijn onbekend. Ze verstrekt ons een plattegrond van Santiago en folders voor fietsvervoer en enigszins jaloers op onze fietsen verdwijnt ze weer uit ons leven.

De telefoon wordt gestart en er wordt verbinding gemaakt met internet. We whatsappen met ons gezin en sturen een bericht via onze blog. We zijn er!

Onderweg hebben we de Info Tourisme( VVV) gezien en we besluiten om daar info op te vragen over overnachtingsmogelijkheden. Hotels en pensions zijn er genoeg, maar we willen wel onze fietsen een beetje veilig hebben staan. Gelukkig krijgen we een lijst met pensions waar dat mogelijk is. Frans informeert meteen naar de treinmogelijkheden om naar Irun, aan de Frans/Spaanse grens te komen. De directe trein vanuit Santiago rijdt blijkbaar niet meer, maar via A Coruna komen we er ook. Dat gaan we morgen wel verder regelen. We gaan eerst de kamer regelen. Het pension ligt net buiten de stadsmuur en is snel gevonden. De kamer is prima en dit is vlug geregeld. De fietsen mogen beneden in de hal staan. Vandaag en morgen zitten we in Santiago.

IMG 0743We douchen, rusten wat, wassen wat kleding en gaan weer teug naar het centrum. Het bureau voor de pelgrims is nog open en we laten ons pelgrimspaspoort voor de laatste keer afstempelen en krijgen ons welverdiende compostolaat. Al onze zonden zijn vergeven(?) en we moeten de rest van ons leven in de juiste geest leven. Dat waren we toch al van plan dus dat komt goed uit.

 

 

De kathedraal is nog open en het is niet zo druk. We sluiten aan in de rij om het beeld van Jacobus te omhelzen en zijn vrij snel aan de beurt. Daarna lopen we nog door de kathedraal. In een aparte kapel kan worden gebeden; daar steken we kaarsjes aan voor Maria en danken en gedenken,speciaal Annemieke’s collega en zijn partner. Zonder jullie, zonder jullie zorgen en zonder Hem en Maria hadden wij hier niet gestaan. Mogen onze gebeden verhoord worden.
Morgen om 12:00 bezoeken we de pelgrimsmis, dan is de cyclus compleet.

Als we door de hoofdingang van de kathedraal naar buiten gaan zien we “onze” vlaamse dames, Astrid en Rita. Ze zijn zojuist aangekomen. We lopen naar beneden en begroeten ze. Blij verrast en blij en emotioneel staan we op het plein. Zij gaan morgen nog door naar Finisterre. Wij niet, we hebben ons voorgenomen om deze tocht (de portugese variant,Camino Sevilla; die we nu gefietst hebben heet de Camino Frances) nog een keer te doen vanuit Sevilla, als het kan /gegeven is ooit.

We gaan een biertje drinken en daarna eten. Nu zitten we in onze kamer, moe, vol ermotie en voldaan.
Wat een dag. Het was afzien bij het fietsen en emotioneel bij het aankomen op het plein. Het was prachtig!
Jullie reacties zijn/waren overweldigend, wat een medeleven. We zijn er stil van. Omdat we er zelf middenin zitten hebben we eigenlijk geen idee wat dit teweeg brengt in Wijk bij Duurstede en in onze familie. We voelen ons gesteund. Dank voor deze geweldige dag! Als dit geen voorrecht meer is, dan weten we het niet meer.

 

Total distance: 82.55 km
Max elevation: 569 m
Min elevation: 150 m
Total climbing: 1521 m
Total descent: -1778 m
Average speed: 20.18 km/h
Total time: 08:35:24
Download file: spoor_10-jul-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

9 juli 2012 We zijn er bijna

Volgende

11 juli 2012 Santiago de Compostela

21 Reacties

 1. Elly van Gool

  Geweldig!!! Gefeliciteerd!!
  En nu weer terug…..!!

  heel veel succes, dikke kus van Elly, Bert, Kilian en Noreen

 2. Ad en Marlies

  Jullie zijn er, FANTASTISCH!!!!!

  PROFICIAT!!!!!

  Vandaag heel veel aan jullie gedacht,ik ben blij voor jullie!!!

  Veel liefs.

 3. Martin Janssen

  Dag Bikkels, niet alleen zegt 1 foto meer dan 1000 woorden maar nu ook dat ene woordje. Proficiat. Ik ben dankbaar dat jullie er zijn. Ik wens jullie een inspirerende tijd toe.

 4. Mike Stelzer

  WOW…….. Gefeliciteerd!!
  Vol bewondering hebben wij jullie inspanning gevolgt.
  Groeten, Mike, Anke, Maya en Jessie!

 5. Marlene Meesters

  Gefeliciteerd vanuit Zevenaar. Fantastisch gedaan.
  Gelukkig hebben jullie nu ook nog de weg terug, anders val je meteen zo in een zwart gat.

 6. Anja & Rini

  Wat geweldig! Wat een prestatie!! We zijn diep onder de indruk!! Geniet van de moment en.Xxx

 7. Ria

  Proficiat!!
  Ga maar lekker genieten van deze enorme prestatie die jullie geleverd hebben. Jullie kunnen trots zijn op jezelf.
  Groetjes, Ria.

 8. Hans en Vera

  Echt Geweldig
  Hartelijk Gefeliciteer, geniet er maar goed van, daarna een hele goede terugtocht, met hopelijk weer mooie reis verhalen, zijn we nu zo aan gewend!
  liefs van ons

 9. Raymond van Maarseveen

  Wat een succes. Jullie zijn kanjers. Eindelijk volbracht. Jullie verdienen een heleboel kaarsjes. Heel veel plezier, inspiratie en vooral lekker even uitrusten en genieten. Liefs von ons, Ray, Hanneke en Tim.

 10. Astrid Claessen

  Hoi Frans,

  Wat een ontzettend mooie prestatie! Erg mooi om te lezen.
  Tegen de “architectuur” van het leven kan geen IT architectuur document op.
  Geniet ervan!

  Astrid

 11. Hallo Annemieke en Frans,
  Proficiat!!. Jullie hebben Compostella gehaald. Wat een geweldige prestatie! Wat een samenwerking en doorzettingsvermogen. Ik neem miijn petje voor jullie af. Neem even de tijd om te rusten en bij te komen in Compostella van alle inspanning en emoties, want de weg terug komt er weer aan.
  Heel veel dank voor jullie dagelijkse reisverslagen.
  Een aangenaam verblijf in Compostella en een goede reis terug naar Nederland.
  Hartelijke groeten,
  Anneke

 12. Jos Arends

  Hoi Annemieke en Frans,
  Ik sluit me graag aan in de rij van PROFICIAT schrijvers. Het is een geweldige ervaring om je doel te mogen bereiken. Ik wens jullie een mooie mis morgen. En voor de terugtocht veel succes!
  h.gr.,
  Jos

 13. Pap .. Mam .. fantastische prestatie. Er is al meerdere keren gezegd dat we waar wij ook zijn en waar jullie ook zijn we enorm trots zijn op zo’n grote prestatie! En dat kan niet vaak genoeg gezegd worden.

  6 weken hard werken en ervoor gaan, door weer en wind, met ups en downs, bergen en dalen .. dat is iets waar we allemaal even bij stil kunnen staan. Het is enorm knap!
  En als ik eraan denk dat jullie mijn ouders zijn .. voorbeelden (!!) .. dan moet ik toch stiekem wel een traantje wegstrijken. Fantastisch!

 14. Leo Dix

  Goedemorgen kanjers, wat een fantastisch moment moet het geweest zijn. Dank voor al jullie belevenissen en ik sluit mij aan bij de lange rij reacties die al zijn geweest. Hoop op een voorspoedige reis terug naar het Waikse.

 15. José Roeleveld

  hoi Frans en Annemieke, GEWELDIG GEWELDIG GEWELDIG de rest is allemaal al vele malen gezegd en daar sluit ik me bij aan!!!!!!!!!!!
  en nu wil ook ik jullie een goede weg terug wensen, en ook weer mooie verslagen elke dag !!!!!!!!

  groetjes José Roeleveld.

 16. Elly van Gool

  Hoi, wat is een compostolaat?? En hoezo: je zonden zijn vergeven??? Alleen maar vanwege het verkrijgen van een compostolaat?

  • Dag Elly,
   Een compostolaat krijg je in santiago als je hebt voldaan aan de voorwaarden daarvoor. Officieel moet je als voetganger 100km hebben gelopen naar santiago en als fietser 200 km hebben gefietst. Het bewijs hiervoor vormen stempels in je pelgrimspaspoort. Die stempels krijg je in kerken, Alberges, vvv’s e.d.
   Heel lang geleden gold dit voor de rk kerk als een vorm van boetedoening waarmee je zonden werden kwijtgescholden. Die betekenis heeft het allang verloren.

 17. Caroline Middelweerd

  Hallo Frans en Annemieke,
  Wat leuk om jullie verslag te lezen en wat super dat jullie het gehaald hebben. Gefeliciteerd, wat een topprestatie.
  Een goede reis terug gewenst.

  Gr. Caroline Middelweerd

 18. Hans en Rina.

  Hallo Annemieke en Frans.

  Gefeliciteerd met dit geweldige resultaat,wij doen het jullie niet na.
  Wij wensen jullie een goede terugreis,en zien uit naar de verhalen van jullie belevenissen.

  Hartelijke groet van Hans en Rina.

 19. Jannie

  Hallo Frans en Annemieke,

  Wat een top prestatie. Jullie hebben het gehaald, proviciat
  En wij hebben mogen meegenieten vanaf de zijlijn.
  Wil jullie een hele goede terug reis wensen.

  Groet Jannie Harmsen

 20. christine

  Een beetje laat maar alsnog gefeliciteerd!
  Heel herkenbaar dat afzien op het laatste stukje en de emoties als je dan eindelijk op het plein staat!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: