Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

11 juli 2012 Santiago de Compostela

Vandaag gaan we niet fietsen, althans…
We hebben een prima kamer en worden behoorlijk uitgerust wakker. Vandaag gaan we Santiago verder bekijken, maar eerst moet er een aantal zaken geregeld worden. We willen half augustus terug zijn en dat gaan we fietsend niet redden. Daarom hebben we besloten om de terugreis in Spanje “over te slaan”. De fietsen gaan per bode naar Irun en wij gaan per trein. Dit willen we morgen gaan doen en daarom moet dit vandaag geregeld worden. Het routeboek geeft een adres van de bode die de fietsen kan transporteren en daar gaan we eerst naar toe. We kiezen kleding en wat andere zaken uit die we de komende dagen nodig hebben. De rest van de bagage sturen we met de fietsen mee. Santiago heeft nogal steile straatjes, dus we fietsen en lopen deels naar het kantoor van de bode. Daar worden we prima geholpen. Er staan nog 2 fietsen op transport te wachten. De professionele aanpak stelt ons gerust, maar we moeten nog zien hoe we eea vrijdag terugkrijgen. Het station is ook niet ver, daar lopen we dus direct even heen. De man achter het loket helpt ons snel aan de benodigde tickets. Voorheen ging er een rechtstrseekse trein naar Irun, maar dat gaat niet meer op. We moeten overstappen. Dat zal best wel goedkomen, daar hebben we een half uur voor. Er worden zitplaatsen gereserveerd en onze reis is hiermee ook geregeld. De trein vertrekt rond 09:00 en we zullen rond 21:00 in Irun zijn.Een volle dag in de trein dus.

Nu dit geregeld is gaat onze vrije dag in Santiago pas echt beginnen. We lopen naar het centum en gaan eerst even ontbijten. Dat was er nog niet van gekomen. Daarna lopen we wat door de oude straatjes en gaan dan naar de kathedraal. Om 12:00 is daar de mis en volgens onze info wordt dan ook het grote wierooksvat geslingerd. Dat willen we wel meemaken.
IMG 0748Even voor 11:00 zitten we in de kathedraal op prima plaatsen. Gelukkig is het nog geen hoogseizoen, anders zou de kerk nu al uitpuilen. We lezen wat, kletsen wat en kijken naar anderen, die precies hetzelfde doen.
Het grote wierookvat hangt nog niet klaar, alleen de bal waaraan het moet komen te hangen.
Een beveiligingsbeambte wil de ruimte met banken afsluiten zodat de staande bezoekers niet in de loopruimte gaan staan. Hij begint echter met de achterste openingen zodat er al snel een rij mensen ontstaat die er doorheen moeten. Het zou slimmer zijn om vanaf de ingang eea af te sluiten, dan zou hij dit probleem niet hebben. Zoals in elke kerk blijven er tot het laatste moment mensen binnenkomen die dan nogmenen een plaats vooraan te mogen opeisen…

Een zuster probeert de menigte wat refreinen van liederen aan te leren zodat het zingen dadelijk ook ergens op lijkt. Gelukkig zijn het standaardgezangen en is ze snel tevreden. Zelf kan ze trouwens loopzuiver zingen, wat een stem.

Dan komt een optocht aan priesters naar binnen. We hebben ze niet geteld maar het zal een tiental zijn. Niet alleen priesters van de kathedraal zelf, maar ook concelebranten nemen deel.
We worden in het Spaans verwelkomd door de hoofdcelebrant. We hebben al moeite om het Spaans te verstaan, maar zijn manier van spreken maakt het helemaal onmogelijk. Gelukkig hebben we een wereldkerk en een standaard orde van dienst zodat we op het juiste ogenblik onze eigen gebeden kunnen uitspreken. De overweging is lang en blijkbaar mooi, want de priester moet vaak glimlachen om zijn eigen woorden. Wij hebben er niets van begrepen. Jammer.
IMG 0751De collecte verloopt rommelig, maar komt blijkbaar wel tot een goed einde. We houden ons hart vast voor de communie. Het is bijzonder ongeorganiseerd en het zal wel een zooitje worden. Mooi is dat iedereen elkaar de vrede wenst in de eigen taal. We verstaan elkaar dan niet, maar begrijpen elkaar wel.
De communie is in eerste instantie inderdaad een rommelig gebeuren. Het lijkt wel alsof men dit de eerste keer doet in een volle kerk. Langzaam komt toch alles op zijn pootjes terecht en ontstaan er vanzelf rijden. Met name door de inschikkelijkheid van de pelgrims en andere bezoekers, niet vanwege de organisatie.
Dan het dankgebed en de zegen en dan… De priesters maken hun buiging en vertrekken. Geen geslinger van het wierookvat dus. Om ons heen klinkt gemor en wij zijn zelf ook wat verbaasd. De planning zal wel weer veranderd zijn, maar het zou mooi zijn indien men dat zou aangeven…
Opvallend was dat het omhelzen van het beeld van Jacobus onder de mis gewoon doorging. Wij vonden het vreemd dat, terwijl de mis gaande was, er achterhet altaar een rij mensen langs liep.

We verlaten een beetje teleurgesteld de kerk en gaan wat souvenirs kopen. Bij de lunch krijgen we een mailtje van LJ, een oud-collega van Frans. Hij was een maand geleden in Santiago en heeft iets voor ons achtergelaten. Dit mailtje bevat de beschrijving waar we het kunnen vinden. We gaan op zoek en vinden al snel de bewuste plaats. Helaas lag er niets meer, waarschijnlijk is iemand anders er gelukkig mee geworden. In ieder geval is het erg leuk om ook in de tijd een band met iemand te hebben. Het is bijzonder om zo ver van huis en met zo’n tijdsverschil elkaar te vinden.
We gaan even naar de kamer om wat te rusten en wat informatie op te zoeken over de fietsroute van Irun naar Dax, waarwe de route weer op kunnen pakken.

IMG 0754

IMG 0753

< P>

 

Dan weer naar het centrum. Het museum van de kathedraal wordt bezocht. Dit bevat bouwkundige aspecten, maar ookde kloostergang, de schatkamer en prachtige wandkleden.

< P>

 

We gaan wat eten en ontmoeten daar een Nederlands stel Ton en Leontien uit Zeewolde wat eergisteren met de fiets is aangekomen. Zij wilden in eerste instantie ook verder fietsen naar Finisterra, maar zien ervan af, net als wij, ivm het vele klimmen. Zij reizen morgen ook naar Irun en gaan vandaar af de route fietsen die wij heen hebben gefietst. We wisselenervaringen uit en hebben een gezellige avond.

Het was een rustdag vandaag en het was rustig. Alles wat we konden regelen is geregeld en morgen vertrekken we uit Santiago. Het is jammer dat we het wierookvat niet hebben zien slingeren, maar je kunt niet alles hebben.
Het was een dag om dankbaar voor te zijn. Datwe hier zo rondlopen is een voorrecht.

< P>

Opmerkingen van Facebook

Vorige

10 juli 2012, Santiago, we zijn er…

Volgende

12 juli 2012 Een treinreisje naar Irun

 1. Gerco en Helmine

  Hallo Annemieke en Frans.

  Ook wij willen jullie feliciteren met jullie geweldige prestatie.
  We hebben genoten van het “fiets” verslag. Jullie kunnen heel mooi en boeiend vertellen.
  Super.
  Groeten, Gerco en Helmine

 2. Ad en Marlies

  Dat zal ook wel weer een apparte ervaring worden, al die kilometers die jullie op de heenreis hebben gefiets, zullen morgen aan jullie voorbij flitsen. Een hele dag in de trein, zie je ook weer andere dingen!!!
  Op zich is het wel slim om de terugreis gemakkelijker te maken!!! Jullie hebben hard genoeg gewerkt, daarom wensen wij jullie een mooie relaxte terugreis toe!!!
  We blijven jullie volgen!!!! Veel liefs.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: