Zo, dat is even lekker slapen en opstaan, zo in een hotel. Lekker douchen en daarna ontbijten. Dat is even luxe.

We zitten al snel op de fiets, weer even de provinciale weg af naar het jaagpad en dan gaat de reis weer verder. De komende uren zitten we op een of meer ravels, oude spoorlijnen of jaagpaden die zijn omgesmurft naar vrijliggend fietspad. Dat is lekker fietsen hoor!
We beginnen langs het canal du central, van Charleroi naar Brussel;  het jaagpad bevalt ons wel, vlak en een stevige wind in de rug. In het begin rijden we door industrieel gebied, dat is wat minder, schrootverwerkers en cementfabrieken leveren een stoffige atmosfeer. Na een tijd liggen die achter ons en zien we weer echte natuur, niet die grauwheid die we tot nu toe hadden.
Het gaat als een speer. Dan komen we bij een oud en een nieuw fenomeen, op korte afstand van elkaar. Scheepsliften!. Aan de overkant zien we eerst een oude versie die een hoogteverschil met een zijkanaal moet overbruggen. Een mooi voorbeeld van oude techniek.
Een stukje verder komen we bij de moderne variant. Het hoogteverschil in het landschap is zo groot dat dit met sluizen niet meer te overbruggen is en dus laat men het kanaal uitmonden in twee enorme bakken met water, waarin schepen omhoog en omlaag gehesen kunnen worden en dan weer doorvaren.

Net als we aankomen bij de voet van de lift gaat er een sirene, roept een mevrouw onverstaanbare franse teksten en gaat een van de twee liften een stukje naar beneden. Dan hangt hij weer stil en na een poosje klinkt weer de sirene en teksten en gaat hij verder.
Ondertussen zijn wij bezig omhoog te gaan, wij moeten dat hoogteverschil ook overbruggen. Met een zigzagweg naar boven en de nodige inspanning komen we uiteindelijk bij de bovenloop aan en zien een schip heel langzaam de andere bak binnenvaren. Een mooi gezicht!

We fietsen weer verder met die stevige wind in de rug, dat levert een aardig tempo op en ondertussen genieten we toch van het mooie landschap. 

Dan wordt het toch tijd om het kanaal te verlaten, we moeten echt de andere kant op. Al snel rijden we een klein plaatsje binnen en daar is waarempel een terrasje. Heerlijk koffiedrinken en lunchen.
Daarna gaan we verder met de volgende ravel, deze op grond van een opgeheven spoorlijn, ligne 141. We fietsen weer met hoge snelheid, soms een heel smal pad, soms een brede asfaltstrook. Bijna steeds tussen hagen van bomen en struiken door zodat we weinig zien van de omgeving. Maar we zien net genoeg om de heuvels e.d. te onderscheiden. Die kunnen we toch maar mooi vermijden met deze ravel.
De laatste 20km is het uit met de pret. We verlaten deze ravel en gaan de gewone weg op. Een man die net buiten is ziet ons fietsen en roept “Bon Courage”, al snel wordt duidelijk waarom. 

De dorpen hier liggen in de dalen en de wegen moeten steeds uit de dalen klimmen om naar het volgende dorp te gaan. Wij dus ook. De klimmen zijn niet heel lang, maar wel heel fel. Soms ruim meer dan 10%. Annemieke moet af en toe van de fiets af omdat het voor haar niet meer te doen is.
Dit is wel een groot contrast met het gemak waarmee we eerder deze dag hebben gereden.
Dan verlaten we ook de knooppunten om naar de camping te gaan. Die ligt in een dal, en dus kunnen we morgenochtend meteen aan de bak.
De camping is snel gevonden. Er staat echter een bordje “Complet” (vol) bij het hek. Er staat ook een telefoonnummer bij en dat belt Frans. Voor fietsers is altijd plaats is het antwoord en de eigenaar is er snel. We kunnen op het speelveldje staan. prima plekje, maar het sanitair… We hebben dit nog maar zelden eerder zo gezien. Oud, vies, onderkomen. Ok, de toiletten zelf zijn redelijk schoon, maar daar is ook alles mee gezegd. Deze camping is alleen bedoeld voor vaste plaatsen, en die hebben vaak hun eigen voorzieningen, maar die hebben wij niet bij ons. Maar ja, in de verre omtrek is geen alternatief voorhanden. We gaan echt kramperen.

De tent staat zo, eten is zo klaar en de koffie zit in de bekers. We besluiten morgen richting Hasselt te gaan. Dat kan gelukkig helemaal met knooppunten en daar zijn campings genoeg in de omgeving.

Het was weer een mooie dag vandaag en dankbaar gaan we zo slapen.

 

Total distance: 77.02 km
Max elevation: 162 m
Min elevation: 18 m
Total climbing: 733 m
Total descent: -651 m
Average speed: 15.35 km/h
Total time: 09:52:42
Download file: Spoor_2019-07-31-192018.gpx

filmpje lift


 

Opmerkingen van Facebook