Het is droog geworden vannacht, iets wat voorspeld was, maar waar we altijd weer blij van worden als het uitkomt. De camping hoort bij een visvijver en dat betekent op zondagochtend blijkbaar grote bedrijvendheid. Vanuit ons nog warme tentje horen we de auto’s aankomen en het geroep van bekenden naar elkaar en het gemopper als men de nodige spullen niet kan vinden.
Tja, uitslapen moet je hier maar door de week.

Het is droog en er waait een stevige wind. We hangen de nog natte spullen van gisteren nog even te drogen en zetten thee en maken het ontbijt. Na het opruimen van de nog natte tent gaan we afrekenen en weer op weg. Vandaaf fietsen we bij tot aan Arras, niet zo’n lange tocht, maar we merken dat we op deze route niet de afstanden kunnen afleggen die we normaal afleggen. Er is gewoon veel te veel te zien en te verwerken.

De route gaat, zoals gewoonlijk, over boerenweggetjes hier. Helemaal op zondagochtend is er niet veel te doen. In de verte doemen de eerste afvalbergen van de mijnen op, die gaan we straks nog beter zien. Bij een wat grotere plaats is de supermarkt open en kopen we kwark en jus d’orange. Lekker om dat zo op te peuzelen en te drinken. De rest bewaren we tot de lunch.
Verder gaat het weer, het landschap wordt heuvelachtig en af en toe moeten we behoorlijk klimmen. Dat is goed voor onze conditie.

Af en toe rijden we langs kleinere begraafplaatsen van gesneuvelden uit ww1. We kunnen er niet aan ontkomen.

In Lens nemen we niet de hoofdroute, maar een alternatief, dat is aangeraden bij de laatste update van onze route. Daar komen we dan midden in een kermis/braderie terecht. Dat is erg leuk. Dezelfde meuk als bij ons is daar te koop, dus voor brocante-koopjes hoef je er niet naartoe. We lopen over de braderie met de fietsen aan de hand. Blijkbaar zien we er gevaarlijk uit, iedereen hgaat aan de kant. Nu zien beladen fietsen er ook wel goed uit…

Na deze alternatieve route komen we in Souchier, voor de oorspronkelijke route moeten we hier naar rechts en dan komen er een paar venijnige klimmen. We zien op de GPS dat deze route een lus maakt en een paar honder meter verderop de hoofdweg van Souchier weer kruist. Tja, dan zijn we toch liever lui dan moe en nemen we de afkorting.
Daar op de hoek is een cafe, waar we koffie gaan drinken. Het cafe is hartstikke druk, maar er is nog plaats aan een tafeltje. Wij zijn natuurlijk vreemden hier, maar hier is het de gewoonte dat nieuwe bezoekers de bestaande gasten begroeten. Dat  wisten wij niet, maar iedereen die na ons binnenkomt gaat het hele cafe rond en geeft iedereen een hand, ons ook. Eigenlijk een mooi gebaar, wat meteen wat ijs breekt. Misschien moeten we dat in Nederland ook maar eens gaan doen, en dan niet alleen in het cafe, maar overal waar je mensen ontmoet.

We fietsen weer verder en krijgen een steile klim over een pad met een slecht wegdek voor de kiezen. Dat is even werken. Op de top van de heuvel ligt een kleine begraafplaats met canadese soldaten. Onze klim is het minste wat we voor ze kunnen doen.

Een stuk verder staat het immense canadese Vimi Ridge monument. Een eerbetoon aan de gesneuvelden. De velden erom heen zijn nog verboden gebied, er kan nog altijd munitie liggen. Op dit terrein is geen vlak stukje te bespeuren, alles is omgewoeld door granaten en mijnen. We kijken nog even bij het grote monument en besluiten nog een keer terug te keren voor het museum wat hieraan verbonden. Weer die waanzin…

Het gaat weer verder, op en neer, met soms lange en soms korte klimmen en afdalingen.
Bijna bij Arras gaan we van de route af, naar de camping. Die is snel gevonden en inmiddels schijnt de zon en kunnen we alles wat nog nat of vochtig was, laten drogen.

We gaan lekker uit eten in het restaurant van de camping, drinken een heerlijk biertje en mijmeren over hoe goed wij het hebben en hoe het was in de tijd van ww1 en wat dat nu met ons doet.

Dankbaar en moe gaan we slapen, morgen naar St. Quentin.

Total distance: 57.37 km
Max elevation: 152 m
Min elevation: 20 m
Total climbing: 572 m
Total descent: -529 m
Average speed: 13.56 km/h
Total time: 06:12:19
Download file: Spoor_2019-07-28-160536.gpx

 

 

 

 

 

 

 

Opmerkingen van Facebook