Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

6 juli 2012 Aanloop naar de Cruz

Vanochtend doen we het rustig aan. het is gisteren wat later geworden dan de bedoeling was en we zijn van plan vandaag maar een kort stukje te fietsen richting Cruz de Ferro. Deze schijnt vergelijkbaar te zijn met de Roelandspas en we hanteren dezelfde strategie als bij de Col de Somport: we klimmen alvast een stuk in de richting en een paar kilometer voordat het echt zwaar wordt nemen we rust. Dan kunnen we morgenochtend fris de klim voortzetten.
Een van onze buurmannen heeft al brood gehaald in het dorp en heeft er ook een voor ons meegenomen. Lief he? Alleen jammer dat we vanochtend spullen voor muesli in huis hebben. We hebben het brood ook maar opgegeten…
De kampeerspullen worden opgeruimd, we hebben zelfs weer een droge tent in kunnen pakken.
Dan op de fiets en verder, de hoogvlakte verlaten en de eerste bergen weer in.
Het landschap is rauw, afwisselend begroeid en dor waar geen irrigatie is. Af en toe fietsen we langs een akker die onder een dun laagje water staat. Het zijn bieten, aardappels en zonnebloemen anderszouden we ons tussen de rijstvelden wanen.

De weg klimt al een beetje en het landschap begint te glooien. We zien wat grote leegstaande gebouwen die aan het vervallen zijn en naderen Astorga, de lokale grote stad. Daar worden we eerst verrast door een klimmetje van een paar honderd meter dat niet te doen is. We moeten van de fiets af en duwen. Achteraf lezen we in het routeboek dat we hier moeten lopen, dat klopt dus.
IMG 0608De kerk om de hoek is open en we gaan naar binnen. Dan begrijpen we waarom hij open is. Het rozenkransbidden is bezig. We gaan in de achterste banken zitten en proberen ons hier aan over te geven. Helaas, ons Spaans is nog steeds beroerd en de voorgangster weet zo’n inhoudsloze dreun in de gebeden aan te brengen dat elke inspiratie verdwijnt. We verlaten de kerk en gaan verder.
Astorga kent een oude kern en die is best aardig. We komen op een marktplein voor het stadhuis en daar heerst een gemoedelijke en vrolijke sfeer. Om de hoek, bij een tweede plein, zien we een winkel in pelgrimbenodigdheden we kunnen daar een hempje voor Frans en een haarband voor Annemieke kopen. Daarnaast is een terrasje waar we koffie drinken.
Na deze verkwikking gaan we verder en doen wat inkopen in de supermarkt zodat wein ieder geval weer wat voorraad hebben.

IMG 0611Een stukje verderop staat het museum van de Camino in een gebouw wat door Gaudi is ontworpen. Het valt onmiskenbaar op tussen de andere “normale” gebouwen. Bij de ingang is een receptie bezig met veel hoge pieten dus we zien maar af van een bezoek.
De kathedraal staat er naast, we kunnen er echter niet gemakkelijk bijkomen omdat de gehele straat is afgezet met terrasjes. Als we er omheen willen lopen raken we verstrikt in de verschillende straatjes en zien we maar af van het bezoek. < BR>

< P>

 

IMG 0615IMG 0617Een stukje verder staat een kerk, speciaal voor pelgrims. Een mooi licht gebouw, een vrouw die erbij staat begint een gesprek met ons en is zeer vereerd dat we helemaal uit Nederland zijn komen fietsen. In de trap naar de kelder van de Petruskerk is een mozaiek aangebracht met een plattegrond van de camino uit Frankrijk (die wij volgen) en dieuit Sevilla. Beide komen hier bij elkaar.

IMG 0619We danken de vrouw en gaan verder, fietsen Astorga weer uit. Een stukje lopen de weg en het pad gelijk op. Dan buigt deweg af en verlaten we de lopers.

De weg gaat steeds meer stijgen en we merken dat het klimmen begonnenis. Onze klimspieren doen het gelukkig nog!

De bebouwing wordt schaarser en en dorpjes spaarzamer, het land wordt weer leeg.
IMG 0623Zo af en toe kunnen we genieten van mooie uitzichten op de komende bergenen de hoogvlakte die achter ons ligt.

< P>

 

< P>

 

< P>

 

IMG 0629We rijden Santa Catalina binnen, een klein dorpje waar pas onlangs weer een alberge is geopend. Hier besluiten we te rusten en te overnachten. Het is mogelijk een kamer te krijgen voor ons 2-en en die kans laten we niet liggen.
We rusten, Annemieke doet wat was, alle accusworden weer opgeladen en we eten lekker.

We zijnklaar voor de klimmen die eraan komen!

Het was een rustige dag, weinig gefietst en lekker uitgerust. Het land begint weer mooi te worden en deze tocht gaat de laatste fase in. Komende dagen nog klimwerk voordat we in Santiago zijn. Dat moet ook, het moet inspanning kosten om je doel te bereiken, anders hebben we het niet hoog genoeg gesteld.
Het is mooi weer, het is een mooie omgeving, het is een mooie alberge, hier zijn mooie mensen.
Dank voor deze dag, het iseen voorrecht om dit te mogen doen.

< P>

 

Total distance: 32.61 km
Max elevation: 988 m
Min elevation: 802 m
Total climbing: 382 m
Total descent: -198 m
Average speed: 12.92 km/h
Total time: 03:50:24
Download file: spoor_06-jul-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

5 juli 2012 Leon en een gezellig avondje

Volgende

7 juli 2012 Cruz de Ferro

 1. Ria

  Wat een discipline hebben jullie om elke dag na al die (fiets)inspanning nog je blog bij te werken. Klasse! Hebben jullie al meer fietsers ontmoet die- net als jullie- het hele traject achter elkaar afleggen? Ik heb bewondering voor jullie.
  Het einde komt inzicht als ik zo op de kaart kijk. Nog heel veel succes met de laatste loodjes, de laatste klimpartijen.
  Hartelijke groet,Ria.

 2. Ad en Marlies

  Hallo Annemieke en Frans,

  Dat moet ook wel weer heel bijzonder zijn, als je mede fietsers tegenkomt en dan ook nog nederlanders.
  Ik kan me voorstellen dat dat een gezellige en misschien ook wel diepzinnige avond is geweest!!
  Jullie komen op deze tocht echt in heel veel kerken, wat valt er voor jullie veel te beleven!!
  Dat het fietsen soms zwaar is en dat je op sommige stukken moet lopen zegt al genoeg, het gaat niet altijd van een leie dakje.
  Vanddag hebben jullie bij het boodschappen doen een haarband gekocht voor Annemieke. Ik heb me dat toevallig een paar dagen geleden afgevraagd, jullie haren groeien ondertussenn ook gewoon door en er zal niet echt veel tijd zijn voor de kapper, vandaar dus de haarband!!
  Lieve mensen het begint nu toch wel aardig dicht bij te komen. alhoewel er nog flink getrapt moet worden!!!!
  We wensen jullie veel kracht en sterkte toe bij het klimmen!!!! Veel liefs.

 3. Leo Dix

  Wat een mooie verhalen en wij achterblijvers mogen daarin deelgenoot zijn, Heerlijk. Heel veel succes de komende dagen in de bergen en ja …. jullie doel is in zicht. Klasse. Groet uit het mooie Waikse.

 4. Anja en Rini

  Wat een mooie ervaring met die Nederlanders op de camping. Het lijkt me heerlijk om ervaringen en gedachten te delen. Hoe rijk maakt jullie dit op deze bijzondere camino…
  Wat een conditie hebben jullie! En hoe goed bekijken jullie hoe je het allemaal moet aanpakken. Wijs.
  Ik ben razend benieuwd naar het Cruz de Ferro. Uit de literatuur weet ik hoe emotioneel en indrukwekkend het zal zijn.
  Veel inspiratie, devotie en genot toegewenst.
  Toi,toi,toi.
  Dikke kusXXX

 5. Tonnie

  Hee Frans en Annemieke,

  Al ver in het Spaanse land.
  Succes met de laatste loodjes van de heenreis.

  Tonnie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: