Gisteren is het er niet van gekomen om de blog bij te werken, verderop in dit bericht zullen jullie wel merken waarom, daarom nu een verlate bijdrage.

Vandaag (5 juli) gaan we eerst een stukje fietsen en Leon bekijken, daarna fietsen we nog een kleine 40 km verder naar een camping in Hospital de Orbiga. Het stuk fietsen naar Leon is onaantrekkelijk. Het landschap is een mengelmoes van graanakkers, zonnebloemen en braakliggend terrein en de dorpen waar we doorheen fietsen zijn “slaapdorpen”, grijs en grauw. Als we Leon naderen wordt het drukker en, zoals bijna altijd bij de nadering van een grote stad, vervelender. Mensen hebben meer haast, groeten niet meer en er wordt altijd wel ergens aan de weg gewerkt. We rijden Leon zelf binnen en komen langs het voetbalstadion, dat zullen we aan de andere kant weer een keer zien als we Leon weer gaan verlaten, we maken namenlijk een lus naar het centrum van Leon. Dan moeten we de weg af en via een voetgangersbrug naar een park langs de rivier. De ware schoonheid van Leon begint zich af te tekenen. Een prachtig park waarin menigeen zijn ontspanning kan vinden! Het is druk met autoverkeer, maar dat is het volgens het routeboek altijd hier. We gaan via de winkelstraten naar het oude centrum, wat gelukkig, mooi geplaveid is en autoluw is. Vlak bij de kathedraal is een mooi terrasje in de zon en daar drinken we koffie en nuttigen een broodje. We hebben al weer honger. Het was koud en is nog steeds fris en we moesten al snel tegen de aanwakkerende wind in fietsen.
IMG 0587Dan naar de kathedraal. Hier moet weer entree worden betaald, maar daarvoor krijg je niet alleen toegang tot de kathedraal, maar ook een audioguide mee die de nodige uitleg verschaft. We besluiten om dit maar te doen en gaan naar binnen.
Allereerst krijgen we een inleiding in de romaanse en vroeg- en laatgotische bouwkunst en hoe die zijn weg heeft gevonden in Noord-Spanje. Dat is leuk om te horen en hiermee kijken we met andere ogen naar de kathedraal.
We vinden het aangenaam vertoeven in dit bouwwerk. Het is in balans en niet protserig en potsierlijk zoals sommige andere kerkelijke gebouwen. Zorgvuldige vormgeving en inrichting doet veel goed!
IMG 0588We volgen keurig de audioguide en krijgen, terwijl we rondlopen de nodige uitleg over de kappellen, ramen en inrichting.

 

 

IMG 0594Een bijzonder aandacht is er voor een beeld van Maria terwijl ze in verwachting is. Het gebeurt maar zelden dat er zo’n sprekende aandacht is voor de blijde boodschap.

 

 

 

 

Na de kathedraal lopen we even langs het klooster en halen daar een stempel op voor ons pelgrimspaspoort. Dat begint al aardig vol te raken en we zullen niet genoeg vakjes hebben voor de stempels die we nog moeten halen.
Leon is een aangename stad, vriendelijke mensen en een rustig sfeertje. Dit is een stad waarin het prettig vertoeven is, is onze impressie na een paar uur rondkijken.
IMG 0596We gaan de lus afmaken en gaan via een park naar de brug en steken de rivier over. Halverwege is er een fonteintje waar we onze bidons bijvullen.
Dan weer de drukke weg op en richting stadion. Daar buigen we van de hoofdweg af en gaan de drukte verlaten. De route die we volgen brengt ons naar rustige landweggetjes. Alhoewel rustig… De wind is nog verder aangewakkerd en speelt ons parten. Op de vlakke stukken rijden we 14-15 km/u. We zijn anders gewend! De spaarzame klimmetjes worden met deze wind stevige klimmen.
IMG 0597Het landschap wordt ruiger, minder nette akkers en meer noeste arbeid van de boeren. Opvallend is dat elke huis/boerderij zijn erf en tuin heeft omringd door een muur. Zou dit een onveilige streek zijn of is dit een erfenis van de wolven die hier vroeger rondzwierven?

IMG 0599Als we een dorpje binnenrijden vallen vreemde bouwwerken ons op. We zijn er nog niet achter wat deze betekenen. Het lijken wel nissen die gebruikt/bewoond worden, sommige zijn half in heuvels ingegraven.
Wie het weet mag het zeggen.

IMG 0600Rond 14:00 gaan we lunchen in een kleine alberge. Dat lijkt ons een bijzonder gezellige gelegenheid. Voor die alberge staat de Jacobskerk (natuurlijk helaas gesloten) en een standbeeld van een zittende pelgrim. Eindelijk zien we een rustend pelgrimsbeeld.

 

 

 

 

 

 

 

IMG 0602Na de heerlijke lunch gaan we het asfalt weer verlaten en mogen we samen met de lopers gebruik maken van de kiezel- en halfverharde paden. Dat lijkt leuk, maar is dit geval geen feest. Het pad is erbarmelijk slecht en onze fietsen krijgen het voor hun kiezen. Een volgende laag stof wordt ons deel.
Wel is het fijn weer merktekens te zien. Deze zijn volop aanwezig voor de lopers, maar wij, de asfaltfietsers, moeten het met kaarten en routes doen…IMG 0603

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 0604Na wat zoeken en zo komen we aan bij Hopital, daarvoor moeten we eerst een middeleeuwse brug over. Deze brug is ettelijke malen verbreed omdat de rivier steeds een andere weg zocht.
De camping ligt nagenoeg aan de route. We krijgen een plaatsje toegewezen op het tentjesveld en naast ons staat al een tentje van fietsers. Even later krijgen we aan de andere kant ook buren met fietsen. Natuurlijk allemaal Nederlanders.
Het duurt niet lang of we zitten gezellig in een nederlands kringetje op het veld, delen eten en drinken en praten eerst over de fietservaringen, maar langzamerhand ook over andere, meer diepzinniger zaken. Het wordt laat en langzaam donker en we gaan slapen. De camping bruist nog van leven, maar wij krijgen daar niet veel meer van mee.

Leon is mooi. We hebben hard moeten werken. Het wordt langzamerhand kouder. We zijn nu echt aangeland in het laatste hoofdstuk van de hoogvlakte. Morgen fietsen we een klein stuk als aanloop naar de Cruz de Ferro en rusten de rest van de dag.
Het was gezellig vanavond, we hebben ervaringen uitgewisseld, geleerd van de anderen en ook geconstateerd dat we het zo gek nog niet doen.
Het was een mooie dag, dank hiervoor. We voelen ons bevoorrecht.

 

 

Total distance: 69.63 km
Max elevation: 886 m
Min elevation: 784 m
Total climbing: 525 m
Total descent: -509 m
Average speed: 13.60 km/h
Total time: 09:11:53
Download file: spoor_05-jul-12.gpx

Opmerkingen van Facebook