Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

31 juli 2012 Fietsen naar St.Quentin

Er is gisteravond niemand bijgekomen in de gite, we hadden dus een heel groot appartement voor ons tweetjes. De was die we gisteren nog gedaan hebben is lekker droog en we hebben weer frisse fietskleding.

Ontbijten, spullen inpakken, fietsen beladen en klaar maken voor het vertrek, het is allemaal zo gebeurd. Al snel trekken we deur achter ons dicht en gaan we op weg.

IMG_0987We rijden eerst naar de Oise, de rivier die door Compiègne stroomt. Die moeten we de komende kilometers even gaan volgen. Het is een drukke weg, maar er ligt een mooi fietspad, wat even later zelfs van de weg afbuigt en nog een aangenaam pad wordt.

 

IMG_0988

 

IMG_0989Na wat geslinger en toch nog een stukje drukke weg worden we weer het bos ingestuurd, nu ten noorden van Compiègne, maar zeker zo mooi en ook voorzien van de mooie wegwijzers die we gisteren al tegen kwamen.

 

Maar ook dat bos houdt een keer op en na een tijd draaien we de wat meer open velden in, hier merken we dat we wind mee hebben. De snelheid zit er snel in op deze vlakke wegen.

IMG_0991Even later komen bij  Ourscamp waar een abdij staat, deze bestaat gedeeltelijk uit een ruïne van de vroegere abdij en de huidige abdij, waar nog een paar broeders wonen. We worden hartelijk welkom geheten door de dienstdoende mevrouw in de receptie. Ze vertelt honderduit en is duidelijk blij dat er iemand langs komt. Omdat we daar een kruidenkoek kopen hoeven we geen entree te betalen…

De ruine laat nog zien hoe groot vroeger de abijkerk geweest moet zijn, maar ja, in de hoogtijdagen waren er ook zo’n 400 broeders in de abdij, nu een stuk minder.

IMG_0992IMG_0993De kerk die nog in gebruik is is sober en weinig sfeervol, we lopen even rond en nemen het in ons op. Dan branden we nog even een kaarsje en prevelen onze gebeden.

Na deze stop fietsen we weer door, nog steeds de wind mee, dus redelijk snel. Het landschap begint wel meer te glooien en af en toe moeten de klimspieren weer gebruikt worden. Dat is mooi, dan blijven die tenminste ook een beetje getraind.

IMG_0994In Noyon aangekomen valt ons de stevige stank op die in dit stadje hangt. Waar we ook komen, het blijft naar het riool ruiken. De basiliek is open en we nemen een kijkje. Je kunt goed zien dat de gebouwen in deze streek ernstig te leiden hebben gehad van de vele oorlogen hier. Er zit nauwelijks glas-in-lood in en de versieringen zijn minimaal. Er zal veel kapot zijn gegaan/gemaakt in het verleden. We lopen even rond, maar zijn snel uitgekeken, er is niet zoveel meer te zien!

Dan weer verder op de fiets, het is lunchtijd, maar we willen niet in de stank eten, dus fietsen we door totdat we een paar dorpjes verder een menu-du-jour kunnen nuttigen.

IMG_0995Als de inwendige mens versterkt is gaan we de resterende heuvels tot Saint-Quentin bedwingen. Dat klinkt heftiger dan dat het is, we dalen meer dan dat we klimmen, maar de klimmetjes die we wel hebben zijn af en toe behoorlijk fel.

 

 

 

IMG_0996In St.Quentin moeten we eerst een tijdje op een drukke weg fietsen, voordat we het centrum in kunnen, op weg naar de kathedraal. Dat fietsen op een drukke weg is hier geen feest, het lijkt net alsof de mensen wat meer haast hebben dan eerst. De kathedraal wordt nu flink onderhanden genomen en dat is ook hard nodig. Ook hier valt de sobere aankleding op. Hier stond na de 1e wereldoorlog niet veel meer overeind. Er wordt nu hard aan de buitenkant gewerkt, en daarna is de binnenkant aan de beurt om opgeknapt te worden.

Deze kathedraal beschikt, net als die in Chartres, over een levensknoop labyrint. Ook hier wordt deze door bezoekers gevolgd.

Heel bijzonder vinden wij een relief van de Boom van Jesse, een stamboom over de afstamming van Jezus.IMG_0999IMG_1000

 

 

 

 

 

 

Als we de kathedraal weer uit willen is het hek al gesloten, het is al na sluitingstijd. Een bereidwillige mevrouw maakt het even voor ons open. We doen nog wat kleine boodschappen en gaan naar de camping in St.Quentin, waar we de komende nacht gaan doorbrengen.

De streek waar we vandaag en de komende dagen doorheen fietsen is vaak strijdtoneel geweest van grote oorlogen. Die hebben hun sporen achter gelaten. Veel historie is vernield of zwaar beschadigd, dat is aan de grote kerken goed te zien. Laten we hopen dat dat niet meer zal gebeuren.

De omgeving is mooi en vriendelijk, wij zijn moe en gaan slapen. Dank voor deze dag, het is en blijft een voorrecht dit te mogen doen.

Total distance: 84.31 km
Max elevation: 105 m
Min elevation: 26 m
Total climbing: 755 m
Total descent: -694 m
Average speed: 16.87 km/h
Total time: 12:20:23
Download file: spoor_31-jul-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

30 juli 2012 Een toertochtje naar Compiegne

Volgende

1 augustus 2012 Dag Frankrijk

 1. Marlies

  Vandaag weer heel wat kilometers in de benen!!! Het is natuurlijk wel prettig als je de wind in de rug hebt!!
  Ik kan me voorstellen dat jullie niet wilde eten in de stank, ik ben ook ooit op een plek in Frankrijk geweest waar het zo stonk, nou ik kan je zeggen dat is echt smerig!! Jammer dat het in zo’n mooi land zo kan stinken. Wat gaat het nu snel, Belgium komt steeds dichterbij!!!
  Voor morgen weer een aangename fietsdag toegewenst, veel liefs.

 2. Anja en Rini

  Mooi,mooi,mooi. Gelukkig niet opgesloten in een kathedraal!! Jullie trappen de laatste weken wel een flink aantal kilometers per dag! Knap hoor.
  Toi,toi,toi.
  Dikke kusXXX

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: