Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

1 augustus 2012 Dag Frankrijk

We staan vanochtend lekker in het zonnetje, dat is ook wel nodig, want het is hier behoorlijk vochtig. Maar met dit weer droogt het redelijk snel.

IMG_1001De camping ligt aan de route, dus we hebben het spoor voor vandaag al snel gevonden. Een klein stukje drukke weg en dan worden we het jaagpad opgestuurd, het jaagpad langs het kanaal van St. Quentin. Met het zonnetje erbij en de wind in de rug fietst dit wel erg fijn. Maar ja, er komt natuurlijk een eind aan. Na een paar kilometer worden we van de kanaal weggeleid. Dat kanaal gaat even verderop door een tunnel door de heuvels heenen wij moeten over die heuvels heen.

 

IMG_1002Het is meer dan glooien, af en toe moeten we aan de bak en hebben we een lang en stevig klimmetje te doen. Het landschap is inmiddels bekend: akkers en af en toe een weitje, met sinds gisteren weer koeien in de wei, en soms een bosje. We zijn blij met de wind mee, die is behoorlijk stevig en als je die tegen hebt is het echt werken.

 

Na weer een paar kilometer komen we langs de bron van de Schelde, die moeten we natuurlijk bekijken! Vanaf dit punt stromen de rivieren naar het noorden ipv het naar het zuiden, ze gaan dus met ons mee. De bron van de Schelde is meer een bassin waarin glashelder water opwelt. Dat ziet er straks bij Antwerpen wel anders uit.

IMG_1003IMG_1005IMG_1006

 

 

 

 

 

 

Net als we weer weg willen rijden komen er twee fietsers uit Nederland aanrijden. Twee mannen die elkaar eergisteren ontmoet hebben en nu even samen fietsen. De een gaat door naar Santiago en de ander fietst tot Tours. De een is een hartpatiënt met al veel stents die van zijn cardioloog toestemming heeft gekregen deze tocht te doen. Hij zegt een prima conditie te hebben (maar daar ziet hij niet helemaal naar uit…).

We nemen afscheid na nog het wisselen van wat informatie. Zij gaan naar het zuiden en wij naar het noorden.

De ochtend zitten we verder op de fiets in hetzelfde landschap, regelmatig een stevig klimmetje, gevolgd door een afdaling.

We picknicken bij een sluisje, het water staat zo hoog, dat het over de gesloten sluisdeuren heen komt, dat zal best een stroming geven in de sluis bij het schutten, jammer dat er geen boot langskomt.

IMG_1008Na de lunch is het nog een paar kilometer naar Cambrai. Op dat traject staat ook een oude toren, restant van een verdedigingsmuur uit de middeleeuwen volgens ons boek. Het komt wat vreemd over, zo’n alleenstaande toren die er niet al te stevig uitziet en die toch al die eeuwen met geweld heeft getrotseerd.

IMG_1009Na een klimmetje moeten we de snelweg oversteken en dan wordt Cambrai zichtbaar aan de einder.

We fietsen Cambrai binnen langs een lange dalende weg, pas aan het einde draaien we een drukke weg op die we gelukkig weer snel kunnen verlaten om even naar de kathedraal Notre Dame te gaan kijken. Nu weer eens een kerk met een barokke inslag. We kijken rond, halen nog een stempel en branden natuurlijk een kaarsje.

IMG_1013

IMG_1010IMG_1012IMG_1011

 

 

 

 

 

Na Cambrai hebben we nog een klim en daarna wordt het behoorlijk vlak en kunnen we lekker opschieten naar de camping.

Ondertussen begint de lucht donker te worden, er is wat lichte regen voorspelt. De wolken zien er echter in een keer onheilspellend uit. Dat hebben we nog nooit gezien! Het lijkt wel alsof er windhozen in de wolken zitten, diepe kolkende gaten zien we. We besluiten om te kijken of we in een gite in het stadje waarin we nu zijn kunnen overnachten. Dit, die lucht, ziet er zo onguur uit! Helaas, de gite is vol en we moeten toch doorfietsen. Het begint wat te regenen, maar het valt mee en de onheilspellende wolken zijn ook weg. Wat een vreemde ervaring!

We fietsen door en komen uiteindelijk bij de camping, een mooi terrein met maar één nadeel: het hek zit op slot. De camping is niet gesloten, er staan caravans en we zien af en toe iemand lopen, maar het hek zit op slot. Er staat een telefoonnr bij het infobord, maar daar krijgen we een voicemail. Een boodschap ingesproken, maar wat nu? We besluiten door de te fietsen. Op en naast de route komen we straks door een dorpje waar gites te vinden zijn. Had je gedacht! In het eerste dorpje op de lijst is geen gite te bekennen en in het tweede dorpje kunnen we hem snel vinden, maar de eigenaar deelt ons mede dat hij ermee gestopt is. Haal die borden en zo dan ook weg…

Dan maar doorfietsen naar de volgende camping. Omdat we net naast de route zitten zouden we eigenlijk terug moeten fietsen, maar onze gps weet een directe weg. Dat werkt prima. We zijn er sneller dan we dachten. De camping is open en heeft een keurig plaatsje met picknickbank voor ons. Dat is mooi.

Tent opzetten, eten koken, eten, douchen, de komende dagen plannen en bloggen. Ondertussen komt er nog een onweersbuitje over, maar we staan lekker naast een grote overkapping waar we goed onder kunnen zitten.

Planning voor de komende dagen:

Donderdag fietsen we naar omgeving Geraardsbergen

Vrijdag komen we in de buurt van Mechelen

Zaterdag gaan we naar Breda en

Zondag zijn we dan in de loop van de middag thuis!

Het was vandaag een prima fietsdag, we hadden wat problemen een slaapplek te vinden, maar dat is uiteindelijk toch weer gelukt. Dank voor deze dag, het is en blijft een voorrecht dit te doen.

Vandaag is Noreen jarig, hartelijk gefeliciteerd!

Total distance: 96.74 km
Max elevation: 156 m
Min elevation: 15 m
Total climbing: 777 m
Total descent: -856 m
Average speed: 17.53 km/h
Total time: 09:04:58
Download file: spoor_01-aug-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

31 juli 2012 Fietsen naar St.Quentin

Volgende

2 augustus 2012 Hallo België

 1. Marlies

  Yeh, nog maar vier dagen !!!!
  Voor morgen weer een goede fietsdag toegewenst !!! Veel liefs.

 2. Marlene Meesters

  volg jullie nog steeds. heerlijk dat fietsen!!! Even een tip, bij Geraardsbergen kun je eventueel een trekkershut huren op de camping (mocht het slecht weer zijn). en in Mechelen hebben wij geslapen op een adresje van vrienden op de fiets, prima adres een ideetje. mocht je het adres willen hebben, ik lees elke dag jullie blog (waan me dan ook lekker onderweg). groetjes Jan en Marlene uit Zevenaar

 3. Anja en Rini

  Nog minder dan 200 km, eem duideijke planning en YES bijna thuis. Heerlijk om jullie weer te kunnen zien.
  Ondertussen maken jullie mooi maar weer bijzondere dingen mee. En met de tips van Marlene is het zo gepiept.
  Toi,toi,toi. Dikke kusXXX

 4. Raymond

  Yeh!!! Thuiskomen! Welkom kanjers! Ray

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: