Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

30 juli 2012 Een toertochtje naar Compiegne

Vannacht hebben we in een Akena-hotel geslapen, hier in de omgeving is geen camping te vinden op redelijke afstand. We hebben prima geslapen, de kamer is schoon, netjes maar wel spartaans ingericht, er staat nog geen stoel in!
We ontbijten in het hotel voor een paar euro en dat was prima! De laatste spullen zijn snel ingepakt en we vertrekken. Eerst doen we wat kleine boodschappen bij de Aldi, hier om de hoek, en gaan we op weg, richting noorden.
Op de buienradar hebben we een brede strook wolken en buien over Frankrijk zien trekken en met een beetje geluk blijven we net ten noorden van die strook. We zullen zien.

IMG 0964Het landschap is weer glooiend en we kunnen regelmatig weer genieten van de mooie vergezichten, inclusief dorpjes die tegen een heuvel aan geplakt zijn. Het fietsen gaat hartstikke goed. De benen zitten vol energie en het glooiende landschap vormt geen enkel probleem. Zelfs heuvel op fietsen we af en toe 20km/u. Netjes he?

 

IMG 0965In het begin zitten we nog onder de aanvliegroute van het vliegveld Charles de Gaulle. Het is spitsuur blijkbaar, want het ene na het andere vliegtuig komt over. Soms twee bijna naast elkaar, we nemen aan dat het vliegveld twee parallelle landingsbanen heeft, anders gaat het niet goed.

 

IMG 0967De dorpjes waar we doorheen fietsen zien er nog goed verzorgd uit. Hier is blijkbaar niet zo’n armoede als in de streek waar we op de heenreis doorheen kwamen. Hier zijn weinig leegstaande huizen te bekennen. Wel is het wegdek af en toe bar en boos. Een rijk land als Frankrijk zou zich moeten schamen voor de staat waarin sommige wegen verkeren. We zijn af en toe meer bezig met het ontwijken van de ergste kuilen ipv lekker doorfietsen.

 

Het is maandag en dan is in Frankrijk alles dicht, ook veel kerken hebben we gemerkt. In een dorpje wilden we in een oude kerk gaan kijken, maar de deur was potdicht. Die was wel van betere kwaliteit dan de muren van de toren. Het staat nog overeind, maar hoe lang nog?

 

IMG 0969Op een hoek lassen we even een pauze in na een klim. Prompt fietsen ons twee Nederlanders voorbij richting zuiden. Die hebben nog wel wat voor de boeg.

 

 

 

IMG 0970Langzaam wordt het landschap minder open en verschijnen er meer bomen. Als we een dorpje uitfietsen gaan we door een mooie bomenlaan, horend bij een soort chateau/ landgoed met een echte kasteelmuur. Dit is pas genieten zo!

 

 

 

 

IMG 0973In een plaatsje zien we een bankje bij de kerk, een mooi plaatsje om te picknicken. Zo denkt een andere fietser ook, want hij strijkt hier ook net neer. Gelukkig is er plaats genoeg. Onder het eten wordt er aangenaam gekeuveld. Hij is alleen onderweg van Maastricht naar Tours, daar komt zijn vriendin erbij en dan zien ze nog wel waar ze naartoe fietsen.

 

 

IMG 0974Na de lunch gaat het weer verder, even wat klimmetjes en dan gaat het behoorlijk vlak worden. Het aantal bomen neemt toe en eigenlijk voordat we het weten fietsen we in de bossen van Compiegne. Als je bossen wilt zien, moet je deze gaan zien. Kilometers gemengd bos, doorsneden door kaarsrechte wegen en paden met op de kruispunten enorme richtingaanwijzers.

Na een tijdje rijden we vrij abrupt Compiegne binnen. Het is een stuk vroeger dan we hebben verwacht. De 80km hebben we sneller afgelegd dan ingeschat. Hier in de omgeving is geen camping, dus nemen we onze toevlucht tot de pelgrimsgite.

IMG 0986Bij de vvv geven ze ons het adres en de code van de deur. Het is snel gevonden, hij zit onder het portaal van een kerk van St.Lazare. We kunnen onze fietsen mooi achter een hek stallen. Douchen, kleding wassen en wat eten kopen. Dan even wachten op de beheerder om alles officieel te maken en dan kunnen we de stad in om een hapje te eten.

 

 

 

 

In de tussentijd zijn we de grote kerk wezen bekijken, de eglise St. Jacques. Een mooie kerk, met veel houtwerk. (Wat zal dat een boenwerk zijn…) Het kost wat moeite om St.Jacques te vinden in de kerk. maar uiteindelijk hebben we zijn beeltenissen te pakken.

IMG 0977

IMG 0980IMG 0982IMG 0984

 

 

 

 

 

 

 

IMG 0983Natuurlijk steken we een kaarsje op en gedenken.

 

 

 

 

 

Het was een mooie dag, een mooi tocht en we hebben mooi weer gekregen. Onderdak voor vannacht is ook prima in orde. Wat willen we nog meer? Het was mooi, dank voor deze dag, we blijven ons bevoorrecht voelen.

Download file: spoor_30-jul-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

29 juli 2012 Parijs

Volgende

31 juli 2012 Fietsen naar St.Quentin

  1. Anja en Rini

    Wat een afstanden toch weer: geweldig. Ik meen dat het zo,n kleine 400 km is. En dat delen door 70 km per dag en nog wat rustdagen dan zou het wel heel misschien, per ongeluk nog een week kunnen zijn voordat jullie thuis zijn….
    We zullen de fanfare en de pers vast reserveren!
    Toi,toi,toi.
    Dikke kusXXX

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: