We waren van plan wat eerder te vertrekken ivm de warmte, maar dat is niet helemaal gelukt. Het bedje is ook zo lekker.
Vandaag staat de rit naar Komaron op het programma. Dit is over de provinciale weg maar zo’n 40 km, maar de routemaker wilde ons graag laten genieten van wat Hongaarse heuvels. We pakken alles snel in, de routine heeft ons nog niet verlaten en we zitten snel op de fiets. Eerst inderdaad een stukje provinciale weg, maar al snel verlaten we die voor de eerste heuvels. we zijn benieuwd of we nog een beetje kunnen klimmen. IMG_1553 IMG_1554 Inderdaad, een beetje, we hadden toch meer vooraf moeten trainen.

We gaan nog even van de route af om een dorpje te bezoeken, Tokod, waar wat Romeinse resten moeten zijn. Helaas, die zullen er ongetwijfeld zijn, maar wij hebben geen idee waar. Er staat volgens ons geen aanwijsbord en eerlijk gezegd, als wij oude stenen zien weten we niet of ze 2000 of 200 jaar oud zijn, we hebben geen idee waar we naar moeten zoeken. Onverrichter zake fietsen we weer verder. Dan krijgen we de eerste echte klimmetjes voor de kiezen. Die hakten er even stevig in en zetten ons weer met beide voeten op de grond. IMG_1558

Graag aanvaarden we weer de afdaling naar Labathlan waar we lunchen in een plaatselijke restaurant. De zoon van de eigenaar verdwijnt vlug als hij ons ziet, verlegen waarschijnlijk. We eten een heerlijke pizza en voelen ons bijna beschaamd als we afrekenen. Je kunt hier je geld niet kwijt.
IMG_1559 Verkwikt fietsen we weer aan en beginnen aan de tweede lus door de heuvels.Al snel worden we getrakteerd op een echte klim, volgens het routeboek 700 meter van 10%, Die 10% klopt wel, maar de afstand was wel wat langer. Dit is echt klimmen. Het kost heel wat zweet, maar we komen netjes boven. Daar moeten we wel uithijgen. Daarna volgen nog wat glooiingen in het landschap en zetten we koers naar Tata. We komen Tata binnen langs de camping, alhoewel, die bestaat dus niet meer, het enige wat resteert is een hek en een lege vlakte, Gelukkig hebben we deze plek niet in onze planning opgenomen.
In Tata vinden we al snel het mooie IMG_1562 kerkje waar een sculptuur buiten staat met een zwaard erin. Even later de IMG_1565 waterburcht, een geducht complex tussen twee meren in ligt.
Daar zoeken we even een schuilplek tegen de dreigende regen, maar die valt niet.
Even later gaan op weg naar Komaron, de plaats waar we vanavond willen zijn. Op de uitvalsweg ziet Annemieke ineens een wegwijzer voor de camino! Herinneringen aan vorig jaar komen al weer boven.
IMG_1566 De weg is druk en glooiend en we zijn blij als we bij Komeron zijn aangekomen.
Het was een lastige etappe door de vele klimmetjes, moe en voldaan gaan we slapen.

Total distance: 78.99 km
Max elevation: 292 m
Min elevation: 91 m
Total climbing: 853 m
Total descent: -825 m
Average speed: 15.19 km/h
Total time: 09:31:13
Download file: 2013-07-30.gpx

Opmerkingen van Facebook