We ontbijten nog uitgebreid met Janny en Hennie. De spullen worden ingepakt en de fietsen worden beladen. Na een laatste groet vertrekken we. Het is even zoeken naar de route, maar al snel zijn we echt op weg. Fietsen in een grote stad bevalt ons nooit en ook nu niet. Budapest heeft zijn best gedaan om fietspaden te realiseren en wij profiteren daar graag van.
We worden over het eiland Sziget geleid. Daar vindt binnenkort een groot popfestival plaats, maar daar hebben we nu nog geen last van. Het is een mooi en rustig eiland. Met die rust is het snel gedaan als we Sziget weer verlaten. We hebben nog geen track op IMG_1545de gps voor dit stuk kunnen vinden en moeten varen op het routeboek. Dat is helaas niet al te duidelijk op het moment dat het moeilijk wordt. We worstelen ons door de buitenwijken en voorsteden van Budapest en zijn blij als we de landelijke wegen langs de Donau voor de banden krijgen. We fietsen over redelijke wegen vlak langs de Donau. Meestal asfalt, maar ook grind en zand en soms een bospaadje. Het is mooi fietsen.
IMG_1547  In het kunstenaardorp Szentendre lunchen we met door de eigenaar zelf gemaakte hamburgers en ice-thea. Het dorp lijkt wel een permanente braderie. Daar vullen we ook onze bidons weer met heerlijk fris water. Het is warm, zeer warm, en we gebruiken veel water. Even verder moeten we volgens de route een veerpontje nemen naar een eiland, maar het pontje is voor ons helaas onbereikbaar. Er gaat een lange trap naar de aanlegstijger en met onze fietsen kan dat niet. We fietsen dus maar verder en vinden enige tijd later een brug en komen toch op het eiland terecht.
IMG_1548 Het is bloedheet en we besluiten een schaduwplekje te zoeken en even te rusten. IMG_1550 Na een tijdje gaan we toch weer verder en komen bij de punt van het eiland weer bij een veerpontje. Gelukkig is dit wel goed bereikbaar, echter, de fietsen moeten in de boot getild worden en daar is de veerbaas niet blij mee. De fietsen wegen weinig, maar de bagage niet. Het duurt nog even voordat we vertrekken en we genieten nog even van de rivier en de hitte. IMG_1551 Aan de overkant aangekomen mopperde de veerbaas op dezelfde wijze, maar hij hielp wel..
IMG_1552 We moeten nu een heel eind langs de drukke weg fietsen en daar zijn we niet zo blij mee. Gelukkig houdt het merendeel van de hongaren in de auto veel rekening met fietsers, we voelen ons niet onveilig.
Na een tijdje krijgen we weer een mooi fietspad langs de Donau waar we weer in alle rust kunnen fietsen. We besluiten naar Esztergom te fietsen en daar de camping te nemen. Eerst in het dorpje steil omhoog naar de Basiliek en dan weer hard naar beneden. De camping is snel gevonden aan de Donau en we hebben snel een plaatsje tussen de vele Nederlandse gasten hier. Tent opzetten, douchen en nog wat eten en drinken in het restaurant. Dat tijdstip is blijkbaar ingeprogrammeerd bij de plaatselijke muggen, want met grote hordes gaan ze op zoek naar vers bloed, waaronder dat van ons. We hebben deet bij ons, maar dat kennen ze blijkbaar al.
We gaan op tijd slapen na deze warme dag.
We zijn nu niet bezig met een pelgrimstocht, zoals vorig jaar, maar ook nu voelen we ons bevoorrecht en dankbaar. We zullen het echter niet elk keer zeggen.
Tot morgen!

Total distance: 89.97 km
Max elevation: 146 m
Min elevation: 113 m
Total climbing: 518 m
Total descent: -521 m
Average speed: 27.17 km/h
Total time: 09:23:19
Download file: 2013-07-29.gpx

Opmerkingen van Facebook