Het heeft vannacht stevig geregend, met genoegen lagen we in ons tentje er naar te luisteren en zijn we op het ritme van de regen in slaap gevallen. Vanochtend schijnt de zon alweer, alhoewel hij precies achter de enige boom zit die op ons veldje staat, maar daar draait hij al snel omheen.

We ruimen de spullen op en ontbijten. De benzine is bijna op en we kunnen  nog net thee en koffie zetten. Het laatste pakken we de tent in, dan kan die zo lang mogelijk drogen in het zonnetje. Het meeste water is er nu wel vanaf.

Dan gaan we weer op weg. Eerst mooie asfaltwegen. Het zonnetje is schuil gegaan achter dikke wolken, dus het is lekker fris om te fietsen. Het gaat als een speer en we genieten van de mooie wegen en de mooie omgeving. De weg wordt een betonnen rijstrokenbaan, maar die zijn prima gelegd, dus gaat lekker door.

Dan krijgen we een zandpad, een echt zandpad. Gelukkig is het zand nog nat, anders was er helemaal geen doorkomen aan. Maar het is zacht en we glibberen en glijden alle kanten op. Meestal weigeren we met de fiets aan de hand te lopen, dat is onze eer te na, maar hier zit er af en toe niets anders op. Lopen door het rulle zand en dan weer een stuk fietsen door de berm, als dat kan. Na een tijdje bereiken we de goede weg weer en schudden we de modder van ons af. Even vanavond een aantekening maken in het routeboek voor de routemaker. Dit is geen doen. Straks krijgen we nog zo’n stuk, we zijn benieuwd…

Het fietst weer lekker door en al snel krijgen we de brug over de Elbe in zicht, de brug die ons naar Tangermünde zal brengen. Net voordat we het fietspad naar de brug op moeten is er een trap die we moeten nemen. Een steile trap, met een hellinkje ernaast. Tegelijk met ons komt er een groep fietsers aan en we helpen elkaar de helling op. Trekken en duwen en dan lukt het prima.

Dan door naar de brug en Tangermünde. De groep fietsers zwaait af, de andere kant op.

Tangermünde is een mooie Hanzestad, met een paar prachtige monumenten, we bekijken de kerk van binnen en de rest van buiten.
Op het pleintje voor de kerk drinken we koffie. Binnen is het restaurantje ingericht als een oude school, dat was het vroeger ook. Het is erg leuk om te zien.

Bij de bakker, die op zondag open is, kopen we een pot jam. We hebben alleen nog pindakaas en dat is ’s morgens moeilijk weg te krijgen…

Dan weer verder. We verlaten de stad en gaan over mooie wegen door naar Stendal, ook een oude Hanzestad. Daar besluiten we te lunchen met een warme maaltijd, dan weten we in ieder geval zeker dat we die hebben gehad en trouwens, we hebben erge honger,  er is al hard gewerkt.

In Stendal bekijken we de prachtige Mariakerk en het stadhuis en dan gaan we verder, we moeten nog een stukje.
Eerst weer mooie asfaltwegen en dan… Het routeboek waarschuwde al voor de zandweg, nou men had beter niet kunnen waarschuwen en een fatsoenlijke route uitkiezen. Het is niet te doen, we schuiven alle kanten op en nu is er helemaal geen berm of harde gedeelten om te fietsen. Volgens het boek was er na een paar km een alternatieve route, maar wij geven de pijp eerder aan Maarten. De eerste de beste asfaltweg die we kruisen nemen we, de extra km’s wegen  tegen het geploeter op en in het zand. Onverantwoord.

De weg is weer prima en we zoeven erover heen. Omdat we vandaag een lus maken hebben we nu wind tegen en die wind is aardig aangewakkerd. Het is weer werken. We komen op de Elbe-fietsroute en mogen we volgen tot aan de camping. Lekker gemakkelijk, dan hoeven we alleen maar op de bordjes en de af en toe slechte weg te letten.

In Bertingen zoeken we de camping op. We komen in een tipi-camping binnen, een camping, vermomd als indianendorp. Door het opperhoofd worden we naar de tentenwei gebracht. We zetten de tent op en gaan eerst wat drinken en een hapje eten. Morgenvroeg gaan we er ook ontbijten. Lekker luxe, dan hoeven we onze eigen spullen niet te voorschijn  te halen.

Het was een mooie, maar vermoeiende dag. We zijn erg dankbaar dat we dit kunnen en mogen doen.

Total distance: 91.41 km
Max elevation: 64 m
Min elevation: -12 m
Total climbing: 441 m
Total descent: -376 m
Average speed: 15.95 km/h
Total time: 08:11:34
Download file: Spoor_2018-07-29.gif

Opmerkingen van Facebook