We staan vroeg op, we zijn altijd wel vroeg wakker, maar nu extra vroeg, om 08:00 u moeten we de bus hebben. Eerst met de bus naar Potsdam, daar de trein naar Berlin-Alexanderplatz en dan nog een stukje met de metro.
Waarom? We gaan eens een keer fietsen. Deze keer niet met onze eigen fietsen, maar met een gids en gehuurde fietsen. Het lijkt ons erg gaaf om met de fiets door Berlijn te crossen en als er dan nog iemand bij is die van alles kan vertellen…

Ruim op tijd staan we bij de bushalte, maar de bus is net te laat, de overstaptijd in Potsdam was krap en die overstap gaan we dan ook niet halen. In Potsdam hebben we snel een andere trein naar Berlijn gevonden, die rijden af en aan. Alexanderplatz is na een half uurtje bereikt en dan even de metro zoeken en een stukje lopen naar BerlinonBike, de organisatie die de tour regelt. We gaan met 12 Nederlanders en een nederlandse gids op stap. Even uitleg over de spelregels en dan op stap, of liever gezegd, op de fiets.
We gaan hier niet alles vertellen over wat we gezien hebben, dan moet je maar een reisgids van Berlijn raadplegen, wel willen we wat gevoelens kwijt.

Berlijn, en misschien wel heel Duitsland, is een land wat “last”heeft van zijn verleden, we kunnen even geen ander woord bedenken. De verschrikkingen van de tweede wereldoorlog en de scheiding tussen oost en west zijn nog alom aanwezig. Er zijn ook “onschuldige” plekken in Berlijn, maar de tour over de highlights wordt toch sterk beïnvloed door de Berlijnse Muur en de Tweede Wereldoorlog. Je kent de verhalen, je kent de beelden, maar toch wordt we er door geraakt als je het zelf ziet in die stad.
Een ding lichten we er speciaal uit: Het Holocaust monument. Een verzameling betonnen kisten die zeer metrisch op een terrein zijn neergezet. Als je daar tussenloopt en steeds verder loopt zodat de wereld om je heen verdwijnt en er uiteindelijk alleen nog die betonnen kisten om je heen zijn, dan gebeurt er iets met je. Een gevoel van verlatenheid, van boosheid, van verdriet van agressie, noem het maar op. Wij waren erg onder de indruk en hadden dat niet willen missen.

Na de tour even chillen op een tuinterras en ondertussen hebben we contact met Anja en Rini, zus en zwager van Annemieke (en dus ook van Frans :-))
Zij zijn een week op RÜgen en plakken er nog een paar dagen Berlijn aan vast. Uitgerekend vandaag zijn zij daar aangekomen. We moeten natuurlijk even samenkomen. Eind van de middag ontmoeten we elkaar op Alexanderplatz en begroeten elkaar hartelijk, onder het genot van een hapje en een drankje wisselen we de laatste nieuwtjes uit en dan moeten wij alweer weg met de trein.

Het is druk in de trein en we hebben 10 minuten overstaptijd volgens de planning. Nou die zijn we kwijt door de vertraagde trein. Gelukkig was de bus ook iets later.
Moe en voldaan stappen we bij de camping uit. Nog even rusten en in de verte een stevige regenbui zien en dan gaan slapen. Morgen gaan we aan de terugreis beginnen.

Het was een indrukwekkende dag, dank dat we dit kunnen en mogen doen.

Opmerkingen van Facebook