Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

27 juli 2012 Chartres

Vandaag is het een rustdag en we gaan samen met Marlie en Jolien Chartres bekijken. Gisteren zijn we al even in het centrum geweest om te eten, maar dat was pas een voorproefje. Wel was het al donker toen we terugkwamen en we konden dus genieten van veel speciale lichteffecten die men in Chartres (Chartres Lumiéres)heeft aangebracht. Van afbeeldingen van middeleeuwse figuren op muren in de straten tot complete taferelen op de grote wanden van de kerken. Een bijzonder gezicht!

Chartres is dan wel een grote stad, het ademt nog steeds de sfeer van een dorp. Er zijn geen grote pleinen (wij hebben ze althans niet gezien) en kleinschaligheid is troef.

Het heeft vanochtend al een heel klein beetje gedruppeld, we nemen dus de regenspullen maar voor alle zekerheid mee. Het pad loopt vanaf de camping naar het centrum.

IMG_0932De eerste kerk die we tegenkomen is de St.Pierre. Een kerk, volgens de beschrijving, die zeker zo mooi is als de kathedraal. Nou, we hopen van niet, want dan gaat de kathedraal wel tegenvallen. De St.Pieter is wel mooi, maar verdient een zeer grote opknapbeurt. Vele ramen zijn beschadigd, vies, of gewoonweg niet meer aanwezig. We lopen even rond en bekijken van alles.

IMG_0934Verderop komen we weer langs een kerk, St.Aingnan, een kleinere deze keer. Hier vallen voornamelijk de versierde muren op.

 

 

 

IMG_0935Een van de gebrandschilderde ramen laat overduidelijk zien welke marteldood de hier afgebeelde heiligen zijn gestorven. Je hebt niet veel fantasie nodig om het verder in te vullen.

IMG_0936Gelukkig is er ook een afbeelding van een mooi kerstverhaal.

 

 

 

 

 

We lopen verder. Inmiddels is het even na de middag en dus lunchtijd geworden. Op een van de vele pleintjes kiezen we een terrasje uit en bestellen de lunch. Gelukkig zitten we onder een boom met een dicht en breed bladerdek. Het begint namelijk te regenen. Wij zitten lekker droog, maar de passerende mensen om ons heen lopen duidelijk in de regen.

IMG_0937IMG_0947Na de lunch is het regenen gestopt en gaan we naar de kathedraal.

Het is een enorm gebouw, waaraan volop wordt gerestaureerd. Dat laatste is hard nodig, en hier daar kunnen we al bewonderen hoe het er uitziet na de restauratie. Helaas betekent dit ook dat we het koor niet kunnen bekijken en dat de ruimte achter het koor geheel is afgesloten. Zo kunnen we een groot gedeelte van dit prachtige gebouw niet bekijken. Jammer. Wat rest is niettemin prachtig. Wat een rijkdom aan ramen!

IMG_0943Midden in het schip ligt het beroemde labyrint van deze kerk. Het stelt de levensknoop voor volgens ons boekje. De dames nemen de uitdaging aan en gaan hem volgen en komen keurig in het midden uit.

 

 

 

IMG_0945We lopen even door naar het Maria-altaar en steken daar een kaarsje op voor diegenen die in onze gedachten zijn.

 

Na dit bezoek struinen we nog even door de stad en doen wat boodschappen voor de maaltijd vanavond en het ontbijt morgenochtend.

IMG_0951Op de camping teruggekeerd kletsen we wat, werken de blog bij en gaan aan de avondmaaltijd.

Het weer is wat minder geworden dan de laatste dagen. Het is nu droog en laten we hopen dat het zo blijft.

Onze route naar Parijs en van daaruit naar huis is uitgestippeld, Marlie en Jolien gaan morgen ook weg.

Het was een heerlijke, rustige dag, met zeer aangenaam gezelschap.

Dank voor deze dag, we voelen ons steeds meer bevoorrecht.

Opmerkingen van Facebook

Vorige

26 juli 2012 Op weg naar Chartres

Volgende

28 juli 2012 Op weg naar Parijs

 1. Ad en Marlies

  Allemaal mooie foto’s, maar de laatste met Marlie en Jolien was helemaal super!!!!
  Wat zullen jullie allemaal blij geweest zijn om elkaar weer in de armen te sluiten!!!
  Morgen weer fietsen en zo komen jullie steeds dichter bij Parijs en komt Wijk bij Duurstede over een poosje ook weer op de kaart!!!
  Veel fietsplezier morgen en veel liefs.

 2. Anja en Rini

  Wat een rijkdom: de dochters in de armen, cultuur snuiven, redelijk mooi weer, bijpraten, fietsen.
  Als Parijs daar maar tegenop kan..
  En dan Wijk bij Duurstede in zicht: nog ongeveer 600 km?
  Mooi om te zien.
  Dikke kusXXX

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: