Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

26 juli 2012 Op weg naar Chartres

IMG 0904Het kasteel van Chateaudun is best imponerend. We zijn vergeten zelf een foto te maken, daarom hebben we er maar eentje gepikt van internet. Het hele stadje staat op de rand van een krijtrots, waaronder langs de Loir stroomt. De camping staat aan de Loir.

We zijn redelijk snel weg vanochtend. Bij de poort hebben we nog een praatje met een Vlaming die een paar jaar geleden tot Burgos is gekomen en toen heeft moeten opgeven omdat hij ziek geworden was. Met spijt in zijn ogen vertelt hij dat verhaal. We moeten er niet aan denken. Zo dichtbij en dan moeten stoppen.

Frans denkt slim te zijn en heeft een alternatieve route op de gps gezien, zodat we niet terug hoeven te fietsen door het stadje. Jammer dus, daar waar we de grote weg kruisen op dit fietspad is er een brug en geen kruising. Dit gaat dus niet werken en we moeten alsnog terugfietsen naar het stadje. Langs het kasteel loopt een zeer steile weg omhoog de stad in en die weg moeten we natuurlijk hebben. Het lukt net…

In de stad zelf is er markt en er heerst een gezellige drukte.

We kopen brood voor onderweg en fietsen verder, de stad uit en het platteland in. Het landschap heet glooiend te zijn, maar wij vinden het meer heuvelachtig. De ochtend moeten we regelmatig stevig aan de bak ivm de steile klimmetjes. Het land is redelijk vlak, maar regelmatig doorsneden door diepe geulen waarin riviertjes en dorpjes liggen. De hellingen van die geulen zijn best wel steil. We maken vanochtend dan ook niet zoveel voortgang.

IMG_0907Als we koffie drinken in het eerste stadje wat we tegenkomen zetten we de fietsen tegen de muur van de kerk tegenover het terrasje. Als we er zo van een afstandje naar kijken lijken het wel kleine fietsjes, zo in vergelijking met de plant die erachter staat.

 

 

IMG_0908IMG_0914IMG_0915

 

 

 

 

 

 

De kerk is open en we gaan even naar binnen. Even rondkijken en een kaarsje opsteken. Een van de ramen laat een mooi kerstverhaal zien, dat willen we graag op de foto hebben.

IMG_0916Als we de stad weer uitfietsen gaan we door een eeuwenoude poort.

 

 

 

IMG_0917Na dit stadje wordt het landschap vlakker, we hebben nauwelijks nog steile klimmetjes te slechten. Het wordt warm, waarschijnlijk een van de warmste dagen van deze tocht. We rijden tussen de graanvelden en om ons heen wordt volop geoogst. De mensen in die machines hebben het waarschijnlijk een stuk warmer dan wij, zolang we fietsen hebben we redelijke koeling van de rijwind.

IMG_0921IMG_0923Even na de middag picknicken we in de schaduw van een bosje en nemen even wat rust. Tegenover ons is een sloot en daarin groeien en bloeien de mooiste distels.

Na deze welkome pauze gaat de tocht weer verder naar Chartres. Het tempo zit nu goed is en we zitten af en toe op dezelfde wegen als de Tour de France die hier vorige week langs is gekomen. Daardoor gaan we natuurlijk extra snel.

We naderen Chartres en krijgen nog een touristische trajectje volgens onze route. Een van de dorpjes, Meslay-le Grenet, waar we doorheen komen heeft een kerkje met muurschilderingen over de “dance macabre” volgens ons boek. De kerk is snel gevonden, maar helaas gesloten. Er hangt een briefje op het bord met een aantal adressen voor de sleutel. De buurvrouw is er een van en die is net buiten de tuin aan het verzorgen. Ze gaat even naar binnen en komt weer naar buiten met een koffertje, sluit haar woning af en doet het hek van haar tuin dicht. We krijgen even uitleg over de buitenkant van de kerk, deels romaansIMG_0929 en deels gotisch en dan gaat de deur open.

IMG_0926IMG_0927IMG_0928

 

 

 

 

 

 

Het is een prachtige schildering over een groot deel van de wand. De mevrouw geeft ons geweldig uitleg over hoe het tot stand is gekomen, wat er is gerestaureerd, maar ook wat er precies wordt afgebeeld. Van alle geledingen van de bevolking is er een persoon afgebeeld, afgewisseld met een dansende dood. Hier gaan leven en dood hand in hand. Het is oorspronkelijk uit de tijd van de grote oorlogen en de pest. Diep onder de indruk geven wij een gift voor de kerk en gaan we de kerk weer uit. Zwijgend fietsen we de eerste kilometers naast elkaar, even laten bezinken.

De route gaat voort door wat kleinere plaatsen vóór Chartres en we rijden redelijk ongemerkt Chartres binnen. De weg loopt langs het water van de Eure en daar ligt de camping ook aan, die was dus snel gevonden.

Voor de receptie staat een bankje en daar gaan we even zitten wachten. Marlie en Jolien komen vandaag ook naar deze camping! We hebben even telefonisch contact en het duurt nog een paar minuten voordat ze hier zijn.

Wij drinken een lekker koud drankje en daar komen ze aan. Woorden zijn even overbodig voor deze begroeting. Wat een feest!

Inschrijven, plekje uitzoeken, tenten opzetten, douchen, het is allemaal zo gedaan en dan even lekker bijkletsen.

Dan is het langzaam etenstijd geworden. We lopen met zijn vieren naar het centrum, dat is maar een half uurtje lopen, en gaan daar op een terrasje bij pontificaal voor de kathedraal lekker eten en weer bijkletsen. Wat goed om ze weer te zien!

Morgen gaan we Chartres bekijken.

Wat een mooie dag, lekker gefietst, een prachtige kerk gezien en onze twee dochters weer even bij ons. Dank voor deze prachtige dag, wat een voorrecht dat we dit mogen doen.

 

 

Total distance: 61.86 km
Max elevation: 174 m
Min elevation: 90 m
Total climbing: 477 m
Total descent: -451 m
Average speed: 17.18 km/h
Total time: 22:23:59
Download file: spoor_26-jul-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

26 juli 2012 Een gezellig avondje

Volgende

27 juli 2012 Chartres

  1. Ger @ Joyce

    Van harte proficiat met jullie 35-jarig huwelijk. Wat een mijlpaal, net zoals alle kilometers die jullie al hebben afgelegd.
    Gezellig dat de meisjes jullie kwamen opzoeken.
    Groetjes en behouden thuiskomst !!!
    Ger en Joyce

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: