Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

23 mei 2017 Een lange tocht

Vandaag staat er een relatief eenvoudige etappe op het programma, maar dat bleek aan het einde niet zo te zijn…

We worden wakker en het zonnetje is al op, maar wel achter de berg. Weer is de tent droog, we slapen nu met open deur (wel een hor!) en half open binnentent. Dat slaapt heerlijk en zorgt er ook voor dat de ventilatie op orde is.

Als snel hebben we de spullen aan de kant en de fietsen bepakt. We gaan op weg. Eerst nog even terug naar de route, maar dat is lekker een beetje bergaf en dat kunnen we wel zo in de ochtend.
Al snel zijn we weer op de route en deze loopt bijna de hele dag dag langs de inmiddels zeer vertrouwde rivier. Wind mee (er is bijna geen wind deze ochtend) en een beetje naar beneden maken dat het tempo hoog ligt. We fietsen tussen de 21 en 22 km/u en dat gaat lekker. Keuvelend en genietend van het uitzicht schieten we aardig op. Het valt op dat het dal steeds smaller wordt en dat de bergen aan weerszijden steeds dichterbij komen. Ook worden de bergen langzaam lager, we zijn echt aan de laatste uitlopers van de Alpen bezig (morgen nog en dan zijn we er echt uit). Dit is anders dan onze tocht naar Santiago toen we door de Pyreneen moesten. Dat was in twee dagen bekeken. De Alpen zijn minder steil maar veel breder.

Na 20 km is het tijd voor koffie en al snel is er een terrasje gevonden. Lekkere koffie en alleen nog maar Italiaanse taal. We hebben het Duitse taalgebied achter ons gelaten. Kunnen we lekker oefenen en niet meer terugvallen in het Duits. Frans oefent de telwoorden bij het meisje van de kassa en ze antwoordt geduldig.

Verder gaat het weer, weer langs de rivier en weer met de wind in de rug. De zon doet haar best, maar blijft de gehele dag een beetje verscholen achter de sluierbewolking. Ze doet niet genoeg haar best. Wel is het warm genoeg om in ons hempje te kunnen fietsen en dat doen we dan ook.

Halverwege gaan we Trento even in. Het ligt aan de rivier, maar om de plaats zelf te zien moeten we de route even verlaten. Dat doen we en na even navragen, de gps geeft nu te weinig overzicht, vinden we al snel het domplein, het mooiste plein van de stad. Daar ontmoeten we tot onze en zijn verrassing Theo, die gezellig een biertje zit te drinken. We kletsen wat en gaan dan snel naar de Dom. Daar hebben we geluk dat we nog naar binnen mogen. Men gaat sluiten voor de middagpauze. Vreemd dat God ook middagpauze heeft… Maar de meneer strijkt over zijn hart en geeft ons nog een minuut. Dat worden er vijf, de lichten in de kerk gaan al uit en net als wij denken dat hij ons vergeten heeft komt hij om de deur nog even voor ons open te doen. We hebben nog wel een kaarsje kunnen opsteken en onze gebeden, ieder voor zich, kunnen doen. Een paar haastige foto’s hebben we er aan over gehouden. Het is een mooie kerk, maar de helft is verborgen achter een gordijn ivm restauratie.

Inmiddels is het lunchtijd en wij (Annemieke en Frans) besluiten een pizza te gaan eten. Els en Dirk hebben andere plannen en fietsen door. Mooi dat je ook bij het samen fietsen je eigen weg blijft gaan. Tijdens het eten komen er verschillende schoolklassen langs die blijkbaar op excursie zijn.
Voortdurend lopen en fietsen er mensen langs ons terras die blijkbaar heel druk zijn. Wij voelen ons bevoorrecht dat we het niet druk hebben…

Na de pizza vinden we snel de route weer en gaan we met zijn tweeen verder. Verder langs de rivier.

Na eventjes komen we bij Rovereto. Een plaats waar in de 1e wereldoorlog hard is gevochten tussen Italie en Oostenrijk en waarvoor daarom een gedenkklok is gemaakt. Die staat echter boven op een heuvel en we hebben geen zin in die klim. Wel gaan we naar het centrum, een wirwar van steegjes en pleintjes waarbij je het idee hebt dat er elke moment een raam open kan gaan en een Italiaanse mama begint te roepen… Er staat een mooie kerk, die we natuurlijk bezoeken.
We kopen benzine voor de brander en een overheerlijk ijsje en gaan weer terug naar de route.

Weer verder langs de rivier.

Op het moment dat we de route moeten verlaten voor de camping komen we Theo weer tegen. Hj fietst ons tegemoet en roept dat we terug moeten. We moeten de rivier eigenlijk oversteken over een stuw, maar die is afgesloten en we moeten dus een stukje terug over een brug. Als we daar de route vervolgen worden we onzeker en vragen aan aan tegemoet komende fietser of we nog wel goed zitten. Nee dus, Voor de camping na Mori moeten we een andere weg volgen. We boffen, de fietser moet ook naar Mori en wil met ons meefietsen om de weg te wijzen. Hij is bekend met de weg en weet de kortste route. Helaas is dat niet de gemakkelijkste en krijgen we een stevige klim voor de kiezen die onze krachten aardig sloopt. Uiteindelijk komen we in Mori en wijst hij ons verder de weg. We kunnen nog boodschappen doen en leggen de laatste km’s naar de camping af. De vermoeidheid slaat wel toe. Op de (kleine) camping worden we allerhartelijks ontvangen en daar is ook koud bier. Heerlijk.

Tent opzetten, douchen, eten, even lekker facetimen met Thijs, koffiedrinken, bloggen en slapen. Morgen fietsen we naar Verona, langs het Gardameer. Wat zijn we toch een bofkonten.

We zijn erg dankbaar dat we dit kunnen en mogen doen.

IMG 2744

IMG 2745

IMG 2746

IMG 2747

IMG 2748

IMG 2750

IMG 2751

IMG 2753

IMG 2754

IMG 2755

IMG 2756

IMG 2757

IMG 2758

IMG 2759

IMG 2760

IMG 2762

IMG 2763

 

https://fietsen.fbosman.nl/wp-content/uploads/2017/05/spoor_2017-05-23172858.gif

Total distance: 98.2 km
Max elevation: 263 m
Min elevation: 177 m
Total climbing: 580 m
Total descent: -559 m
Average speed: 15.41 km/h
Total time: 09:17:42
Download file: spoor_2017-05-23172858.gif

Opmerkingen van Facebook

Vorige

22 mei 2017 De Italiaanse Betuwe

Volgende

24 mei 2017 Dag Alpen

 1. Jos Arends

  Voor mij ook een redelijk bekend gebied. Het is er inderdaad erg mooi. Jullie verhaal doet mij de vakanties van vroeger herinneren. Goede reis morgen naar Riva!

 2. Ria

  Annemieke en Frans,
  Wist niet dat jullie Italiaans spreken. Nog een talent!
  Geniet van jullie blog, maar ook van de foto’s bij het verslag. Geeft echt een hele mooie indruk van jullie tocht. Heel Italiaans, de kerken en het plein op de laatste foto.
  Een mooie fietstocht verder .
  Hartelijke groet, Ria en Jos.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: