Vandaag staat een tocht van zo’n 60kn naar Melle voor de boeg. Een mooie afstand om op ons gemak te doen. We maken er dan ook een rustig dagje van.
Het is bewolkt als we opstaan en voor tegen de middag is er wat regen voorspelt. Het normale ritueel voltrekt zich en we zitten al snel op de fiets. Nog niet voor die 60 km, maar het stadje in. Daar willen we eerst wat gaan bekijken voordat we verder gaan.
IMG 0830Indrukwekkend zijn bijvoorbeeld de twee torens, restanten van de herbouw van de tweemaal verwoestte abijkerk. Na de tweede keer ontbrak het door politieke wil en door financiële problemen aan mogelijkheden om de oorspronkelijk 95 mtr lange kerk met 6 torens te herstellen.

IMG 0831Nu is het een attractie voor toeristen geworden. Enkele plantjes proberen de ruine te overmeesteren.

 

 

 

 

 

 

 

Het begint wat te regenen en we doen de inkopen voor vandaag maar vast, je kunt het maar binnen hebben. Een kopje koffie op een overdekt terrasje bevalt niet echt. Voor het eerst hebben we deze tocht koffie die eigenlijk niet te drinken is…
De regenjasjes gaan aan en we gaan toch op pad. Al snel ligt het stadje achter ons en zijn we weer op het platteland, de omgeving waar we het liefst fietsen. Het begint wat te glooien, maar we zijn aanmerkelijk beter uitgerust dan gisteren en het gaat ons gemakkelijk af.
IMG 0832IMG 0835Als we door een klein plaatsje komen, moeten we even in een klein kerkje kijken uit de 12de eeuw. Er wordt net een licht- en geluidsinstallatie geplaatst voor een concert, maar daar kijken we wel doorheen. Het is een licht en puur kerkje, zonde om hier met elektronica aan de gang te gaan, dat is volgens ons niet nodig, integendeel.

 

 

 

 

IMG 0834Het kerkje bevat trouwens achter het altaar een eenvoudig, maar prachtig kruisbeeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG 0836IMG 0837Verder gaat de tocht tussen de landerijen met graan, mais en zonnebloemen. Op een bepaald moment zitten we helemaal ingesloten tussen de bloeiende zonnebloemen. Daar gaat de regen wel mee weg, en die stopte ook langzaam. De jasjes gaan uit en even later de fietsjacks ook. Het is weer aangenaam fietsweer!

 

IMG 0838IMG 0839Even later komen we door Aulnay en bekijken daar de St.Pieter. In het kerkhof wat om de kerk ligt staat een eeuwenoud kruis met een afbeelding van Jacobus. De portalen van de deuren zijn prachtig versiert met bijbelse figuren.

 

 

We steken een kaarsje op en gedenken in onze gebeden.

 

 

Omdat we over landelijke weggetjes rijden zijn er geen voorzieningen langs de weg. We zijn dan ook aangenaam verrast als we opeens langs een picnickplaats komen. We hebben honger gekregen en gaan lekker lunchen en even rusten.

IMG 0843Al snel zitten we weer op de fiets in het glooiende landschap. Ineens zien we een eenzame boom op de heuvelkam staan. Die moet natuurlijk op de foto.

 

IMG 0844Een paar kilometer verder staat er plotseling een kasteeltje in een tuin, een stukje van de weg af.

We fietsen verder naar Melle. Nog steeds varen we op de routebeschrijving in het routeboek, pas na Poitiers hebben we weer een gps-spoor wat we kunnen volgen. Je kunt merken dat we relatief nieuwe route volgen. Niet alle aanwijzigingen zijn juist en soms kloppen de afstanden ook niet. Maar we komen uiteindelijk aan op de camping in Melle. Dat stadje gaan we morgen bekijken en dan verder voor de laatste etappe naar Poitiers.

Het was een lekker fietsdagje vandaag, heel wat fijner dan de “werkdag” van gisteren. Frans was weer in staat om echt van de omgeving te genieten.
We fietsen over historische grond. Hier hebben Romeinen gelopen, Engelsen gevochten met de Fransen en de Fransen onderling in de godsdienstoorlogen, lang geleden. We kunnen ons niet indenken waarom iemand ivm religie een oorlog zou beginnen. Dat zal ongetwijfeld een dekmantel geweest zijn voor machtspoliitiek.
We hebben een rustig dagje gehad en lekker door het mooie Franse land gefietst. Het is net een beetje gaan regenen en terwijl de regen gezellig op het dak van de tent tikt, maken we deze blog.

Dank voor deze dag, we zijn bevoorrecht!

Opmerkingen van Facebook