Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

13 mei 2017 De eerste pfoe-dag

Toen we in 2012 naar Santiago de Compostella fietsten was de eerste dag in de Ardennen de eerste pfoe-dag. Klimmen kun je in Nederland niet trainen en dus valt zo’n eerste dag tegen.
Vandaag was ook zo’n dag.

We beginnen met de zon net boven de bergrand op een kletsnat veld waar we staan. De tent is gisteravond geimpregneerd en liet geen water door. We worden alleen nat van onze eigen condens, maar dat zijn we wel gewend. Met meteen natte voeten door het natte, lange gras is ook niet fijn, maar dat kan de pret niet drukken. Aankleden, eten, koffie maken, spullen opruimen, de fietsen bepakken, betalen en op weg.

We zwaaien nog naar het Nederlandse stel Dick en Els met wie we gisteravond een gezellige avond hebben gehad. Zij zijn ook onderweg naar Rome, maar fietsen dan nog een stukje door naar Sicilie.
We draaien de weg op en komen meteen in contact met nog een uit Eindhoven afkomstige Rome-fietser die alleen op weg is. We praten onderweg wat. Omdat iedereen dezelfde route fietst komen we elkaar weer tegen. De eerste klim is een felle van 10-12%, dat ging eigenlijk best wel goed omdat hij niet zo lang was, maar een van de medefietsers trekt het niet langer en dan moet Frans ook van zijn fiets af. We fietsen op een smal gravelpad en kunnen dus niet uitwijken. En om dan weer in je ritme te komen halverwege een steil pad….Na eventjes verlaten we het dal van de Kocher en krijgen we de eerste echte lange klim. 900m van 9% en daarna nog stukken van 4-5%. Eindelijk eens niet van de kleine felle klimmetjes maar een lange waarbij je in een cadans kunt komen. Het gaat ons beiden goed af. Het kost wel inspanning en veel zweet, maar we komen goed boven en herstellen ook weer snel.

Even verder een vervelendere klim, zeker zo lang en op bepaalde punten iets steiler. Het is lastiger, maar ook dat varkentje wordt gewassen. Wel is onze kleding doorweekt…

We zijn het dal van de Kocher uitgeklommen en fietsen door een landelijk gebied. Sterk glooiend, met soms vervelende stukjes, maar steeds weer een prachtig uitzicht. Inmiddels zijn we de medefietsers uit het oog verloren, de stilzwijgende afspraak is dat iedereen zijn eigen ding doet en zijn eigen tempo rijdt.

In een dorp lunchen we op een grote bank voor de kerk en even later komen er verschillende in het zwart geklede veelal jonge mensen voorbij. Ze zijn op weg naar een uitvaart, niet vanuit de kerk waar wij voor zitten.
Verder gaat het weer. Bij een benzinepompstation informeren we of we koffie kunnen drinken, maar dat kan daar niet. De beheerder vraagt zich af of er nog wel iemand in Holland woont, alle Hollanders zijn onderweg op de fiets naar Rome.

In de middag dalen we af naar het Jagst-tal en gaan het kleine riviertje de Jagst volgen. Na een paar km staat er een bordje wegomlegging, maar meestal negeren we die, een fiets kan er meestal wel door. Een mevrouw op de fiets haalt ons in en waarschuwt dat we er echt niet door kunnen. Dan maar de omleiding. Die begint weer met een paar honderd meter stevig klimmen. Bovenaangekomen krijgen we een flinke regenbui over ons heen. Gelukkig zagen we die aankomen en hebben we de regenjasjes en helmen opgezet. Eerst fietsen we langs open terrein en als we de bossen weer induiken horen we onheilspellend gedonder van het onweer, gelukkig hebben we dat niet in het open veld. We weten niet hoe de oorspronkelijke route is, maar de omleiding is prachtig. We fietsen door stil bos, naast een kronkelend beekje. Het is droog geworden en de zon schijnt, waardoor er geheimzinnige nevel ontstaat op de weg en in het bos. Prachtig. Het heeft wel iets weg van de Ardennen.
Als Frans weer eens op de gps kijkt en Annemieke op het routeboek blijkt dat we weer op de route zitten. Ongemerkt heeft de omleiding ons daar weer naartoe gebracht.

Nog een paar km en dan zijn we in Ellwangen, het eindpunt van deze etappe. Het is rond 14:00 als we de camping oprijden. In Duitsland is er middagrust van 13:00-15:00. We gaan toch de camping op en zoeken een plaatsje op een veld bij andere fietsers. Tent opzetten, even lummelen, registreren en dan nog boodschappen doen. Dan nog lekker lang in de zon zitten. Het lijkt zo wel een halve rustdag.

Het was een prachtige tocht vandaag door afwisselend landschap. Het klimmen was heftig, op en neer, omhoog en omlaag en dan verzuren de benen echt heftig, pfoe….maar we hebben het er goed vanaf gebracht.
Er was helaas geen enkel kerkje voor ons open, we gedenken en bidden in stilte.

Weer zijn we dankbaar voor zo’n prachtige dag.

IMG 2622

IMG 2623

IMG 2624

IMG 2625

IMG 2626

IMG 2627

IMG 2628

https://fietsen.fbosman.nl/wp-content/uploads/2017/05/spoor_2017-05-13142222-1.gif

Total distance: 55.47 km
Max elevation: 498 m
Min elevation: 214 m
Total climbing: 804 m
Total descent: -580 m
Average speed: 15.82 km/h
Total time: 05:16:06
Download file: spoor_2017-05-13142222.gif

Opmerkingen van Facebook

Vorige

12 mei 2017 De Kocher

Volgende

14 mei 2017 Moederdag

  1. Hanneke

    Echt leuk om jullie op deze manier te volgen.
    Bikkels zijn jullie !

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: