We waren blijkbaar erg moe gisteren, want Frans werd pas om 08:00 wakker, Annemieke niet natuurlijk, die was al wakker.
Dat is niet onze normale tijd op fietsvakantie. En als we dan toch laat zijn, doen we het rustig aan.
Rond 10:00 zitten we op de fiets en rijden we naar de boulevard van Bredene. Vandaar hoeven we alleen maar de kustweg te volgen om in Nieuwpoort uit te komen. We waren wel eens eerder aan de Belgische kust geweest en vonden het toen ook al maar zo zo. Enorme appartementgebouwen staan langs de, op zich mooie, boulevard en kijken uit over een mooi strand. Beton en glas. Alleen maar bedoeld om zoveel mogelijk touristen te kunnen huisvesten. Gelukkig hebben ze in Nederland (nog) iets meer verstand.

Het fietsen over die boulevard is trouwens best een belevenis. Alles krioelt er door elkaar en niemand kijkt uit. En daar fietsen we dan met bepakte fietsen tussendoor. Best wel leuk eigenlijk. We passeren kustplaats na kustplaats en uiteindelijk besluiten we van de boulevard af te gaan en de weg te nemen. Het wordt wel erg druk.

Het is al heet, maar we fietsen nog bij de zee, dat maakt het best wel aangenaam. Bij Nieuwpoort moeten we van de weg af en een korte route door de duinen volgen over witte betonplaten. Dat was wel een hete klus.
Net voor Nieuwpoort ligt het pontje voor het oversteken van de Ijzer al klaar. We zijn de laatsten die meekunnen, daarna is het vol.
Na een korte oversteek zijn we aan de overkant en fietsen we naar het havenhoofd. Daar staat het standbeeld “De Verzoening” en daar begint onze Route van dit jaar.

Maar eerst lunchen we even op een terrasje op de boulevard en gaan daarna aan de slag.
We beginnen langs de Ijzer te fietsen en, na wat gemanouvreer door Nieuwpoort komen we al snel op het grindpad waar we de komende km’s zullen vertoeven. Dit pas is alles wat overgebleven is van een spoorlijntje wat hier liep voor en in de 1e ww en daarna snel verdween. Het is een mooi pad, maar…. het is heet en het wordt alleen maar heter. We komen bij een viaduct en besluiten lang te pauzeren. Ieper is vandaag de planning, maar dat gaan we met dit weer niet halen. Het is heet.

We gaan weer door en zien links en rechts wat aandenkens aan die 1e ww. Met name omdat dat vorig jaar 100 jaar geleden is, zijn die monumentjes weer in ere hersteld.
We komen ook langs de plek waar met kerstmis de vijandelijke soldaten met elkaar kerstmis vierden, en de dag daarna weer moesten schieten op elkaar. Steeds weer blijkt dat de gewone mens slachtoffer is van oorlog en dat de hoge heren veilig ver weg zitten.

Onderweg komen we een boerenterras tegen en gaan dankbaar in de schadus zitten en wat fris drinken. Het is erg heet.
Dan draaien we van het grindpad af en gaan de boerenweggetjes is. Op zoek naar nog meer monumenten. En die zijn er volop. In een kerkje gaan we even zitten en branden we een kaarsje. Dat hebben we even nodig.

Het wordt steeds heter en we zitten er wel doorheen. We hebben voldoende water, maar daar kun je thee van zetten. We zijn best wel wat gewend en kunnen goed tegen de hitte, maar dit is wat teveel van het goede.

Bij Diksmuide pauzeren we even bij de Ijzerpoort en daarna draaien we van de route af naar de camping. Een plekje onder de bomen is fijn, maar het blijft warm.

Het onweer begint te dreigen en we zijn benieuwd of we vannacht nog iets krijgen. Morgen is het een stuk koeler.

We zijn bevoorrecht en dankbaar dat we dit kunnen en willen doen, maar het mag wel wat koeler.

Total distance: 55.35 km
Max elevation: 18 m
Min elevation: -3 m
Total climbing: 320 m
Total descent: -317 m
Average speed: 12.02 km/h
Total time: 10:52:01
Download file: Spoor_2019-07-25-211052.gpx

Opmerkingen van Facebook