Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

22 juni 2012 Heftig maar toch

Vandaag gaan we het laatste stukje naar Lourdes fietsen. Volgens de berekeningen van Frans zou dit nog zo’n 55km zijn. De dag zal anders uitwijzen…

Het heeft niet geregend vannacht, wel was het fris. Dat betekent dat de buitentent nu van binnen natter is dan van buiten door de condens. Omdat het fris was hebben we niet de opening open gelaten zoals eerder nachten. We hoeven maar weinig te fietsen dus doen het rustig aan. Muesli eten, thee en koffie zetten en drinken en de spullen inpakken. Nog niet alle was is droog, dus die gaat in een aparte plastic tas achterop onder het bagagenet. We verplaatsen de tent naar een zonnig plekje en gaan even tandenpoetsen. Als we terugkomen is hij al weer wat gedroogd en we besluiten hem op te bergen. De fietsen zijn gepakt, wij zijn er klaar voor en we vertrekken. De camping heeft een-richtingsverkeer en we hebben dus een andere uitgang dan de lange oprijlaan die we gisteren hadden. Het blijkt dat de uitgang ons direct op de route brengt, dat is even mazzelen.
We krijgen een gestadige klimmetje, maar dat is goed om de benen wakker te maken. Voor ons komen 3 honden aanlopen die zichzelf blijkbaar net hadden uitgelaten vanuit een boerderij. We stappen af om de honden(en onszelf!!) geen schrik aan te jagen. Dat hielp de vorige keren en helpt nu ook weer. Ze zijn even nieuwsgierig en verdwijnen naar hun boerderij.
IMG 0391Een van de eerste kleine plaatsjes die we tegenkomen heeft een mooie poort in de muur. De kerk is helaas gesloten, een van de weinige gesloten kerken die we zijn tegengekomen.

We beginnen ons wat zorgen te maken. We fietsen keurig via de route die de gps ons aangeeft, maar de namen van de plaatsen die op de richtingsborden staan zeggen ons niets. Sinds enige dagen heeft Annemieke een lijstje voor zich met plaatsnamen en afstanden en extra info zodat we die ook onderweg hebben. We hebben wel routeboeken, maar Frans heeft die ingescant en op een kleine tablet gezet. Dat scheelt weer 1,5 kilo papier. Dat lijkt handig maar is nu verdraaid lastig.
Het blijkt dat er nogal wat plaatsen ontbreken op het lijstje van Annemieke en dat de afstanden niet kloppen. Gisteren dus fouten gemaakt bij het maken van de lijst. We missen blijkbaar een pagina uit het routeboek, zo’n 40 km. Aangezien we de gps volgen gaat dat wel goed, maar het wordt duidelijk dat die geplande 55 km een stuk meer gaat worden.

IMG 0392Dan fietsen we de plaats Marciac binnen, deze stond niet op de lijst. In Marc een mooie kerk die we natuurlijk moeten bezoeken. Het eerste wat we zien wanneer we binnenkomen is “brood voor onderweg”, teksten voor pelgrims die voorbijkomen. We nemen natuurlijk een rolletje en open het. Laat die nu gaan over het gebod tot naastenliefde en de uitspraak dat er geen grotere liefde kan zijn dan het geven van je eigen liefde/leven. Teksten die we in onze bijbelgroep onlangs bestudeerd en besproken hebben. Toeval….?
IMG 0393In de kerk zijn prachtige staties`en een beeldengroep( in het voorportaal) rond de begrafenis van Jezus. De emoties op de gezichten zijn aanstekelijk.

 

 

 

IMG 0395We steken nog een kaarsje op en bidden bij dat kaarsje. Bij de vvv scoren we een stempel en we kopen nog lekker brood en pain-aux-raisins voor onderweg of vanavond.

 

 

 

De tocht gaat verder en we blijven mooi op de route, maar het lijstje blijft niet kloppen. Lastig zo.
Het lijkt erop dat we aan die 55 km niet genoeg gaan hebben, dat worden er minstens 30 meer, zo niet meer. Eind van de ochtend fietsen we door een grotere plaats. We besluiten dat het te vroeg is om te lunchen en dat we verderop wel boodschappen kunnen doen. Gezien de onzekerheid rond de route besluiten we door te fietsen.

Langzaam verandert het landschap. Van de eerdere bossen en zonnebloemen is niets meer te bespeuren. Het is schraal akkerland geworden met name mais. Weinig afwisseling dus. Wat wel prettig is, is dat het behoorlijk vlak is. Met de extra kilometers die we moeten maken vinden we dat niet erg. We eten ons brood langs de weg en zijn door onze voorraden heen. En voort gaat het weer. Er worden geen foto’s gemaakt en kerkjes bezocht. Het landschap is saai en zelfs kerkjes komen we niet of weinig tegen. Winkels en restaurantjes helemaal niet.
Aangezien Lourdes in het routeboek als alternatieve route van een alternatieve route is opgenomen moeten we goed opletten wanneer we van route moeten wisselen. En voort gaat het weer.

IMG 0397Dan moeten we een besluit nemen: gaan we via de landelijke weggetjes naar Lourdes, of nemen we de provinciale weg? De laatste is korter maar ook een heel stuk drukker. We besluiten ons bij de route te houden en keurig de landelijke weggetjes te volgen.

 

 

IMG 0398De Pyreneën komen steeds dichterbij. Waren ze eerst nog contouren op de horizon, langzaam kunnen we steeds meer onderscheiden en zien ze er erg hoog en ongenaakbaar uit.

 

 

IMG 0399Na een tijdje verandert het landschap weer. De open vlakte maakt plaats voor een weg die langzaam maar zeker stijgt. De horizon wordt kleiner en het wordt steeds meer een berglandschap, inclusief de klimmen waarvan we weten dat die eraan zitten te komen vandaag. Het is wel zo dat dit landschap lieflijker en mooier is dan het saaie landschap waar we het grootste gedeelte van de middag in hebben doorgebracht.

Dan de klimmetjes van, volgens het boek 7%. Het laatste redden we niet meer helemaal. We moeten allebei even van de fiets af. Daarna een zeer snelle afdaling inclusief haarspeldbochten. Dan nog even een stukje fietsen in het dal en dan…Lourdes. IMG 0400Het is even een afknapper. We hebben 100 km gefietst vandaag en komen dan via de achteringang binnen. We hoeven geen halleluja te horen, maar dit is ook niet alles…

We vinden vrij snel een prima camping, zetten de tent op en gaan snel boodschappen doen. Drinken een biertje, gaan douchen, eten en zitten nu aan de koffie. Morgen hebben we een rustdag om Lourdes een goed te bekijken en daarna…

Het was een heftig dagje, niet alleen vanwege de afstand, maar ook mentaal. Als je uitgaat van 55 km en het blijkt 100 te zijn, dan is dat even slikken, even omschakelen, vooral als blijkt dat je lijstje niet goed is.
Dan hebben we elkaar even nodig en dan zijn we er ook voor elkaar. Het was een klus, maar die is geklaard voor vandaag. We kunnen nu echt zeggen: We zijn op de fiets in Lourdes geweest.
Het was een heftige dag, maar toch een mooie dag, dank hiervoor, dit mee mogen maken is een voorrecht.

Total distance: 104.83 km
Max elevation: 499 m
Min elevation: 104 m
Total climbing: 1350 m
Total descent: -1044 m
Average speed: 16.42 km/h
Total time: 10:17:55
Download file: spoor_22-jun-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

21 juni 2012 Een ontspannen dagje.

Volgende

23 juni 2012 Lourdes lichtprocessie.

 1. Anja en Rini

  Knap he, van jullie: zo omgaan met tegenvallers. En dat je dan bij elkaar terecht kunt..
  Wat een afwisseling in landschap. Ben benieuwd naar de ervaringen in Lourdes.
  Jullie hebben je rustdag dubbel en dik verdiend. Geniet van de rust en de ervaring van morgen. Dikke kusXXX

 2. Ad en Marlies

  Als jullie dit lezen dan hebben julie hoogstwaarschijnlijk de nacht er al op zitten, want het is al vrij laat in de avond.
  In ieder geval willen we jullie een mentaal duwtje in de rug geven, want dat hebben jullie weer even nodig!!!!
  Ik vind het zoiezo geweldig wat jullie doen, want ik houd het na 30 km fietsen al echt voor gezien!
  Laat je in Lourdes weer even opladen, want je hebt nog wat kilometertjes voor de boeg!!! Zet hem op lui, veel liefs van ons.

 3. Jos Arends

  Wat eenprachtig verhaal. Wat een doorzettingsvermogen. Het was een hele klus, maar jullie hebben hem prima geklaard. Geniet van de rustdag.

 4. Leo Dix

  Jongens wat een mooi verhaal met daarin natuurlijk weer een goede boodschap voor allen. Je heb elkaar nodig en je bent er voor elkaar. En op een dag als deze ervaar je dat jullie niet alleen zijn en dat de tocht naar Lourdes jullie juist vandaag dat besef ook mag geven. Nu ben ik erg benieuwd naar jullie ervaring in Lourdes. Ik lees het weer, Heel veel succes en kracht en liefde. Groet uit Waik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: