Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

19 juli, van de rivier naar de top

Het zonnetje schijnt al vroeg op onze tent. Het was vannacht fris en de buitenkant is nu zo droog. Alles is hier droog trouwens, zelfs de berken laten hun bladeren al vallen. Alleen de binnenkant van de tent is nat, van onszelf. Condens noemen ze dat, helaas is dat een euvel van de moderne tenten. Gelukkig kunnen ze er tegen nat opgevouwen te worden. We leggen hem nog wel even binnenstebuiten in de zon te drogen. Alle water wat niet mee hoeft is meegenomen qua gewicht.

We hebben weer eens muesli gekocht en melk, dat gaat er goed in. Nog een kopje koffie en de thermosfles vullen voor onderweg. De spullen worden op de fietsen vastgesnoerd en we gaan weer onderweg. Eerst even langs de geldautomaat voor wat contant geld. Duitsland is dan wel een modern land, maar pinnen ed is niet overal mogelijk.

De Weser is ons maatje de eerste kilometers, wat is het heerlijk om zo langs de rivier te fietsen, een cadeautje. Het dal wat de Weser heeft uitgeslepen heeft genoeg ruimte zodat de Weser lekker kronkelt. Hemelsbreed komen we niet zo ver, maar de weg is wel lang.

In Holtzminden gaan we even op bezoek bij de bakker om brood te kopen, daar drinken we meteen maar koffie. Langs de rivier komen we weer die mooie beelden tegen en kunnen het niet laten om een foto te maken…

Na Holzminden verlaten we de Weser en gaan verder naar het oosten. Eerst langs Bervern, een klein plaatsje met een groot kasteel. Daarna moeten we een uitloper van een gebergte bedwingen. Dit betekent eerst een lange klim, niet al te steil volgens het boekje, er zitten toch venijnige speldenprikken tussen van 7-9%. Dan kost het nodige zweet, maar levert verder geen problemen op.

Prachtig is het uitzicht, we rijden meestal tussen korenvelen en kunnen door het golvende landschap kilometers ver kijken. Na de eerste klim komen we aan in Stadtoldendorf. Daar rijden we langs de provinciale weg en dat is minder aangenaam omdat er geen fietspad is. Bij de Rewe kopen we snel druiven, kaas en skyr. Die skyr wordt ter plaatse genuttigd, heerlijk om zo een beker weg te werken en goed voor de broodnodige eiwitten.

We rijden verder, weer door het boerenland en blijven genieten, nog een stuk klimmen. Dat kost wel wat meer moeite, het is wat steiler en we beginnen moe te worden. In de blakende zon helinkjes van meer dan 7% bedwingen kost zweet.

Na de top is dan ook goed rusten en tijd voor de boterhammen en een kopje thee (daarom hebben we een thermoskannetje mee). Tussen de korenvelden is een mooi bankje in de schaduw. Krek voor ons.

Het grote afdalen begint, tot aan de camping loopt het omlaag op een paar uitzonderingen na. In het begin gaat het hard, we tikken 55 km/u aan en knijpen dan maar in de remmen. Al snel hebben we weer de nodige km’s afgelegd.

In Einbeck gaan we even het historische centrum in om de vakwerkgevels, de jacobuskerk en het stadhuis te bewonderen en een lekkere koude cola te nuttigen.

Dan de laatste etappe, merendeels dalend, maar door de stevige tegenwind moeten we toch aan de bak. We weten dat we aan het einde nog een klimmetje en stevige afdaling krijgen, maar niet duidelijk was dat dit een aantal klimmetjes en dalinkjes was. Ook naar de camping moet we over een bultje heen. Dan wordt morgenvroeg eerst klimmen. Trouwens, het echte klimmen is  nu begonnen, we zitten nu aan de noordrand van de Harz en daar moeten we de komende dagen klimmend en dalend langs zien te rijden.

De camping waar we nu zitten ligt aan het riviertje de Gande, is groot maar niet druk. Heerlijk om hier uit rusten.

Gelukkig is er trouwens een prima restaurant, we zijn vergeten inkopen te doen vandaag….
(En in Duitsland is een restaurant nog goed te betalen, itt Nederland)

Het was weer prachtig en we zijn dankbaar dat we dit kunnen en mogen doen.

Total distance: 82.94 km
Max elevation: 268 m
Min elevation: 71 m
Total climbing: 702 m
Total descent: -632 m
Average speed: 15.56 km/h
Total time: 10:55:11
Download file: Spoor_2018-07-19.gif

Opmerkingen van Facebook

Vorige

18 juli, wijdse uitzichten

Volgende

20 juli, foei Duitsland

  1. Op naar de Harz.

  2. Jos Arends

    Je kan je in de Harz enorm vermaken als je van stoomtreinen houdt!!! Wernigerode is daar een mooie plaats met de locloods voor de verzorging van de locs. Wellicht ligt deze plaats niet op jullie route. In ieder geval een mooie rit weer morgen!!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: