Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

5 augustus 2012 Weer thuis!

Het was heel gezellig gisteravond met Natasja en Marijn. We zijn snel naar bed gegaan en even later begon het te regenen. Gelukkig hebben we deze tocht de meeste regen ’s nachts gekregen en hadden wij er geen last van tijdens het fietsen. We hebben erg gebofd met het weer. Zo ook nu. We worden wakker en de zon schijnt weer!

Onze tent staat op het hoogste deel van de camping op een veldje apart. Direct naast een mooie recreatieruimte. Daar staan luxe stoelen en een tafel en die benutten we ook om lekker aan tafel te kunnen ontbijten. Wat kun je toch snel tevreden zijn he?
We ontbijten, pakken de tent in, beladen de fietsen en gaan op weg voor de laatste keer deze tocht. We voelen allebei een beetje spanning. Thuiskomen na 10 weken is toch niet niks.
We fietsen eerst een stukje weer langs het Markkanaal en daarna dwars door Oosterhout naar het jaagpad langs het Wilhelminakanaal. Het is weer luxe fietsen. Het zonnetje schijnt, de wind in de rug en een mooi fietspad. Na een tijdje verlaten we het jaagpad en fietsen door het boerenland.

 

IMG 1081IMG 1082Dat duurt niet lang, want al snel krijgen we een ander mooi pad voor de wielen. Langs de Donge gaan we steeds meer naar het Noorden. Dan gaat het landschap veranderen en wordt het duidelijk dat we in een polder fietsen. Het rivierengebied wordt nu door ons befietst. Op deze route moeten we via drie veerponten de drie grote rivieren (Maas, Waal en Lek) over. Dat heeft wel wat, het brengt je weer dichter bij de natuur.

 

 

 

IMG 1083De pont over de Bergse Maas is gratis tot onze verbazing. Even later hebben we zijn grotere broertje over de Waal. Hier is het druk met auto’s omdat de brug over de A27 bij Gorinchem is afgesloten. Aan de overkant zien we een mooie picknickbank bij een grote boom en daar gaan we lunchen. We nemen de tijd, de reis gaat voorspoedig en we willen niet te vroeg in Wijk bij Duurstede aankomen. Marlie en Marijn kunnen via de gps zien waar we precies zitten.

Na de lunch fietsen we door naar Asperen. Hier zijn we op bekend terrein. Regelmatig fietsen we hier over de Lingeroute, een prachtig stukje Nederland.
We genieten op de fiets en voelen de spanning wat toenemen. Nog even en we zijn thuis. Hoe zal de ontvangst zijn? Wie zullen we weer zien?

Vanaf Asperen nemen we nu niet de Lingeroute maar de Diefdijk richting Culemborg. Die komt uit op de Lekdijk, ook heel bekend gebied voor ons.

Een klein stukje verder staat een theehuis en we besluiten om even een kopje thee te gaan drinken omdat we anders veel te vroeg in Wijk zullen zijn.
Na een lekker kopje thee met appelgebak krijgen we van Jolien via Whatsapp “toestemming” om verder te gaan. Vanaf hier is het nog ruim een half uur fietsen langs de Lek. Net voor de weg naar het Wijkse veer moeten we over de sluizen bij Rijswijk heen. Dit vonden we “vroeger” best wel een klim. Nu gaan we er met groot gemak overheen. Bij de veerpont aangekomen vaart deze net voor onze neus weg. Dus moeten we nog eens 10 minuten wachten. Ach, wat zijn 10 minuten op 10 weken?
Dan de pont op en overvaren. Aan de overkant gekomen fietsen we een stukje langs de Lek en rijden dan Wijk bij Duurstede binnen via de Oeverstraat. We horen de kerkklokken luiden. Zal dat voor ons zijn? Waarom zouden ze anders luiden op dit tijdstip? Het is druk met toeristen in de Oeverstraat, maar we hebben er geen oog voor. De kerk nadert en we zien al verschillende mensen staan. Marijn heeft een stukje gefilmd.
IMGP2442

IMGP2446IMGP2443IMGP2439Onze kinderen zien we natuurlijk als eerste! Iemand begint te klappen (we geloven Raymond) en onder applaus van de aanwezigen stoppen we voor de kerk. Van te voren vroegen we ons af of we dezelfde emotie zouden hebben als in Santiago, maar dit is anders! In Santiago bereikten we een van onze doelen, hier staan mensen die om ons geven en om wie wij geven. Het is emotioneel van beide kanten. We begroeten Marlie en Martijn, Jolien, Marijn en Natasja (en Pixel) en Jorik. Anja en Rini en Janneke, Ad en Marlies. Hans en Vera, Tom en Carole, Hans en Rina, Raymond, Leo en Jos, Marlene en haar man, Christine. En ook Wouter de Paepe, de priester die ons ook de pelgrimszegen gaf bij het vertrek. Wat heerlijk om hier weer te zijn. We worden overladen met bloemen. Face to Face, het koor waar Frans in zingt, heeft nog een verrassing, een bijdrage voor de Voedselbank. Dit wordt natuurlijk door ons graag in ontvangst genomen. We spreken enkele woorden en gaan naar de Mariakapel. Eerst een kaarsje aansteken, gedenken en danken.

Dan gaan we naar huis. Aangezien iedereen lopend of met de auto is zijn we weer even met zijn tweeën op de fiets en kunnen we even bekomen. Wat een feest!
Thuisgekomen raken we onder de indruk van ons eigen huis. Als je zo lang bent weggeweest en in een tent en op de fiets hebt geleefd en de armoede in Spanje, maar ook Frankrijk hebt gezien, kijk je met andere ogen naar je eigen spullen. Wat zijn we toch rijk! Nu blijkt ook dat de kinderen dit weekend het huis en de tuin helemaal hebben opgepoetst. We zijn dit jaar nog niet toegekomen aan de nodige grote beurt voor de tuin, maar dat hebben zij voor hun rekening genomen. Wat een rijkdom als je zulke kinderen hebt!
We kijken rond en laten alles gebeuren. Dit is teveel om in een keer op te nemen.
IMG 1084We drinken wat met zijn allen en de eerste verhalen komen los, er wordt koffie gedronken met taart! Dan even douchen. Er wordt gekookt en even later zit ons hele gezin, inclusief aanhang, in de tuin te eten. Dit zijn topmomenten uit ons leven. Er wordt gegeten, gekeuveld, gelachen, gepraat. Na het eten koffie drinken en dan gaat iedereen weer naar zijn eigen huis en zijn wij weer alleen. We beseffen het nog niet, maar we zijn weer thuis. De komende dagen zullen we wel nodig hebben om te “landen”.

Het was een prachtige dag. Dank voor deze geweldige dag! We voelen ons niet alleen bevoorrecht, we zijn het.

Total distance: 80.07 km
Max elevation: 29 m
Min elevation: 1 m
Total climbing: 358 m
Total descent: -376 m
Average speed: 18.43 km/h
Total time: 07:47:48
Download file: spoor_05-aug-12.gpx

Jessie Stelzer is vandaag jarig, gefeliciteerd!

Opmerkingen van Facebook

Vorige

4 augustus 2012 Hallo Nederland

Volgende

Epiloog

 1. Jannie

  Lieve Frans en Annemieke,
  Welkom thuis. Jullie bijzondere tocht/ reis zit erop.
  Het zal erg fijn zijn om iedereen weer te zien, maar vast ook erg wennen aan het leven van thuis.
  Ik heb genoten van jullie verhalen.
  Groetjes Jannie

 2. José Roeleveld

  hoi Frans en Annemieke Proficiat met deze geweldige prestatie die jullie hebben volbracht geweldig geweldig geweldig, ik zal jullie prachtige verhalen missen, welkom thuis!!!!!!!!
  groetjes José.

 3. Marlene en Jan Meesters

  hoi Frans en Annemieke, fijn om zo weer thuis te komen. Je voelt je rijk, maar bent het ook. De herinneringen over deze reis dragen daar ook nog eens bij. Houdt dat gevoel lang vast.
  Tot ooit, groetjes van Jan en Marlene Meesters uit Zevenaar. Een van jullie passanten.

 4. Wiets en Annieck

  Wat een prachtige verhalen. We hebben jullie de hele tijd ‘gevolgd’ en genoten van jullie verslag en foto’s! Bedankt daarvoor!
  succes met langzaam weer landen in het dagelijks leven!
  liefs, wiets en annieck

 5. Martin Janssen

  Dag Bikkels. Proficiat, welkom thuis. Het is volbracht. Ik ben dankbaar dat jullie er weer zijn. Martin Janssen.

 6. Harry Weezeman

  Hallo Annemieke en Frans,
  Gefeliciteerd met jullie prestatie, ik ken jullie gevoel van emotie in S en bij thuiskomst.
  Twee jaar geleden 1800 km gelopen naar S d C het gevoel komt bij het lezen van jullie verhaal weer terug, tranen in mijn ogen.
  Warme groet en een glimlach,
  Harry Weezeman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: