Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

30 juni 2012 Een heerlijk fietsdagje

We mogen vandaag weer. Een rustdag is lekker en nodig, maar onze lichamen zijn inmiddels erg gewend aan de dagelijkse inspanning. We worden onrustigals we die energie niet kwijt kunnen.

Gisteravond hebben we de wekker maar gezet, we willen echt vroeg weg. Half zeven worden we gewekt door het mooie zachte geluid van harpen, dat is eens wat anders dan een harde bel.
We ruimen de laatste bagage en kleding op en gaan ontbijten in de ontbijtzaal. Die is al leeg, iedereen is blijkbaar erg vroeg vandaag. We verorberen ons stokbrood en drinken de jus d’orange en koffie. Dan terug naar de tent, die moet nog worden opgeruimd. Hij is van binnen nog vochtig omdat het buiten fris is. De ventilatie is blijkbaar niet optimaal. De fietsen zijn bepakt en we vertrekken. We besluiten maar om weer via het grindpad omlaag te gaan, dan weten we tenminste zeker waar we uitkomen. De camping heeft ook een andere uitgang, maar de campingbaas kan ons niet duidelijk maken of we daarmee goed uitkomen.
Als gevolg van de nieuwe autoweg is er eea veranderd in de secundaire wegen en we fietsen eerst een paar 100 meter verkeerd. Jammer van de kliminspanning, maar ja.
IMG 0475Dan hebben we de goede weg gevonden en krijgen een klim van 7% van een paar km voor de kiezen. We merken dat we goed zijn uitgerust want dit gaat redelijk gemakkelijk. Boven aan de klim worden we weer beloond met een prachtig uitzicht.
De rest van de weg is golvend, dat betekent hier klimmen en dalen. Het is goed te doen en we maken goede voortgang.

;

;

IMG 0477Rond tien uur zijn we in Estella en zien daar een terrasje. Koffietijd! In de bar staan ook schalen met lekkere broodjes en we kopen een broodje met een omelet met vis. Dat is smullen. Misschien moeten we hier maar een goede gewoonte van gaan maken.

Dan weer verder, we lopen het oude centrum van Estella in en zien de vvv. Even een stempel scoren.

;

;

IMG 0479Tegenover de vvv staat de St Peters kerk met een mooie trap ernaar toe. Terwijl we de trap oplopen komt er een priester met lichte tred naar beneden en wijst ons erop dat de schouders bedekt moeten zijn. Frans heeft een bijna mouwloos shirtje aan en Annemieke een hempje. Hij heeft gelijk en we lopen terug om onze fietsjassen aan te doen.

IMG 0480De kerk is prachtig, schoon, licht en stijlvol.

;

;

;

;

;

IMG 0481Direct bij binnenkomst worden we begroet door Jacobus, de apostel die aan de basis van onze pelgrimstocht staat. Alleen bij hem kan een kaarsje worden aangestoken en dat doen we dan ook.

In de kerk zit ook een mevrouw die eea in de gaten houdt en ze heeft de stempel voor ons paspoort al in de hand. Mooi he?

IMG 0484Dan zien we bij het Maria-altaar een wel heel bijzonder manier om Maria te schrijven. Niet een keer, maar drie keer zelfs staat het zo vormgegeven. Mooi!

Buiten gekomen zien we twee belgische dames die ook op de fiets zijn. Een van hen meldt wat problemen met haar versnelling, er schijnt geen fietsenmaker open te zijn vandaag. We kunnen het waarschijnlijk ook niet oplossen en vragen niet door. De dames fietsen verder. Wij stappen ook weer op en beginnenn aan een klim van 5km met 7%. Goed voor de benen. Halverwege zien we ineens een Lidl en we moeten nog wat boodschappen doen, dus doen we die daar. Naast de normale benodigdheden scoren we ook nog drop! Wie had dat gedacht in Spanje!

We klimmen weer verder en worden aan de top weer beloond met een uitzicht op de weg die we nog moeten krijgen.

IMG 0485De weg golft verder, we dalen meer dan dat we klimmen en schieten aardig op en steeds weer krijgen we uitzicht over de laagvlakte waar we langs fietsen. Dorpen zien we duidelijk liggen en een enkele eenzame berg heeft een kasteel op de top. We fietsen steeds meer tussen wijngaarden en olijfbomen. Het is niet zo warm als de afgelopen dagen en het fietsen gaat prima.

;

;

We overleggen even voor de lunch. Als we zo doorgaan zijn we rond 14:00 in Logrono, ons beoogde einddoel voor vandaag. We besluiten de lunch maar even uit te stellen en door te fietsen. We hebben ons echter niet gerealiseerd dat we nog een bergrug overmoeten. Er volgt nog een lange klim over deze rug, waarna we weer in sneltreinvaart naar beneden gaan.

Overal doemen ineens op hun caminopad-wandelende Caminogangers op, langs de weg, tussen de bomen, tussen de struiken, in groepjes of alleen. Heel leuk om te zien dat er nu meer van “ons” caminogangers zijn!

Dicht bij Logrono verlaten we de hoofdweg en gaan op hetzelfde pad fietsen als de wandelaars lopen. Dat gaat wel goed, op een klein gezelschap wandelaars na wat ons wel zag aankomen, maar niet aan de kant ging. Na wat bellen en kuchen kunnen we er toch langs.
IMG 0488In Logrono zijn we eerst maar eens gaan lunchen, we waren allebei helemaal leeg. Dan besluiten we niet door te fietsen, het lunchen duurt lang en de volgende camping is pas na 30km en een paar stevige klimmen.
We lopen nog even door Logrono, maar aangezien het zaterdag is is alles al vroeg dicht, zelfs de kathedraal heeft de hekken gesloten.

Dan door naar de camping.
We hebben snel een (klein) plaatsje en ontmoeten daar twee nederlandse vrouwen die ook fietsend op weg zijn naar Compostella. We hebben ze al twee dagen geleden bij Puente la Reina gezien, maar zij fietsten toen door.
We zetten de tent op, douchen en eten.

Ondertussen wordt het drukker en rumoeriger op de camping en we vrezen met grote vreze dat dit weer een herrie wordt komende nacht.

Morgen gaan we verder en hebben dan wat lange klimmen voor de boeg. Er is geen camping op de afstand die wij willen fietsen, dus zullen we een refugio of gite gaan zoeken.

Het was een lekker fietsdagje, niet te warm, niet te koud, de klimmen waren niet te zwaar en de afdalingen waren goed. De omgeving is mooi en de komende nacht hopenlijk rustig.
We zijn weer onderweg na een dag rusten. Dat voelt goed.
Dank voor deze dag, we zijn bevoorrecht.

Total distance: 72.99 km
Max elevation: 630 m
Min elevation: 342 m
Total climbing: 1323 m
Total descent: -1305 m
Average speed: 16.51 km/h
Total time: 08:39:35
Download file: spoor_30-jun-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

Een rustdag, een beschrijving voor de lieve kinderen van groep Annemieke/ Carine.

Volgende

1 juli 2012 Een koude dag, een warm gevoel.

 1. Anja en Rini

  Op 4 km na: 2200 km!! Whow! Steeds dichter bij het doel. Elke dag even wikken en wegen; wat doen we , gaan we verder, rusten we nog even enz. Mooi. Paulo Coelho schrijft dat de Pelgrimsroute wordt aangegeven in Spanje door gele stippen. Zo zou je nooit hoeven te verdwalen. De gele stippen al gevonden? Maar ja: de GPS…
  Voor morgen: succes en geniet.
  Toi,toi,toi.
  Dikke kusXXX

 2. Marlene Meesters

  het gaat prima, lees ik. Vinden jullie ook niet dat je in Spanje veel meer pelgrims tegen komt. En mooi is dat Spanje. Vooral ook tijd nemen in Santo Domingo de la Calzada en in Burgos. Zoveel moois en zoveel mensen die lopen en fietsen naar Santiago. Geniet ervan, al zal het af en toe heel zwaar zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: