Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

28 juni 2012 Naar Puente de la Reine

We staan vandaag voor een dilemma. We moeten nog zo’n 80 km naar Puente de la Reine en gedurende een stuk van 50 km zijn er geen voorzieningen. Met deze hitte willen we daar wel even goed mee om gaan.
We besluiten om in het eerstvolgende dorpje,Yesa, inkopen te doen zodat we in ieder geval een lunch bij ons hebben en rond de middag te besluiten wat we doen.
IMG 0455We staan vroeg op en zijn snel (voor ons doen dan) weg. Om 8:00 uur zitten we al op de fiets om de grote hitte voor te zijn. Na een paar kilometer krijgen we een helling van 9% voor de kiezen. Dat gaat best wel goed, maar de frisse kleding is direct doorweekt. We fietsen door naar Yesa en zien dat het een klein dorpje is. Volgens het routeboekn heeft het alle voorzieningen, maar dat moeten we blijkbaar met een korreltje zout nemen. Er is een aantal bars en restaurants, maar een heel kleine Autoservicio (een buurtwinkel). Dat hoeft geen probleem te zijn, maar die gaat pas om half tien open. En wij waren nog wel zo vroeg opgestaan om de hitte voor te zijn. We durven het risico niet te nemen om door te fietsen en dan zonder inkopen te zitten. Daarom besluiten we de route wat aan te passen en niet de eerste toeristische lus te maken. Jammer, want daar lag nu juist een oud pelgrimsdorpje in, maar ja. We wachten tot half tien, doen inkopen, vullen de bidons bij de dorpspomp en fietsen verder langs de provinciale weg. Vlak langs die weg loopt de splinternieuwe autoweg, die zo nieuw is dat hij nog niet op de gps en routebeschrijving staat. De helling die we dachten te vermijden door de routewijziging krijgen we alsnog voor onze kiezen. De opgedroogde kleding is direct weer doorweekt. Dan draaien we eindelijk van de provinciale weg af, het is nog niet zo druk, maar toch. We houden meer van landelijke weggetjes.
Conform de route gaan we nu een grindpad op, wat ineens afbuigt omdat daar die splinternieuwe autoweg in de weg zit. We aarzelen even, maar Annemieke fietst een stukje door en ziet dat het pad is omgeleid onder de autoweg door. Het is voor het eerst dat we een pad volgen waarbij gedacht is aan bankjes en zelfs kraantjes voor vers water.
IMG 0456Dan staan we in een keer voor een tunnel. Na een paar meter is het stikdonker en moeten we voor het eerst de lampen op de fiets aandoen. Dan komt er een bocht in de tunnel en zien we de uitgang weer.
We zijn in een schitterende kloof terecht gekomen. Echt een kloof zoals we ons voorstellen dat Ayla heeft geleefd (Ayla, van de Stam van de Holenbeer) toen ze er zelfstandig op uittrok.< BR>

< P>

 

< P>

 

IMG 0459Naast ons baant de Aragon, de hoofdrivier hier, zich een weg tussen de rotsen door en daarnaast zien we prachtige rotsformaties. Dat zoiets door de natuur is geschapen en dat de mensen hier dit op zo’n prachtige wijze ontsloten hebben. Wateen ervaring, wat een prachtige natuur hier!

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

IMG 0458

We kijken nog even rond, komen een groep toeristen tegen die ons bueno camino wensen en we verlaten de vallei weer door een tunneltje, watminder donker en korter dan het eerste.

Boven ons cirkelen vale gieren inde thermiek, op zoek naar hun prooi.

< P>

 

We fietsen verder, eerste wat kale asfaltwegen en langzaam komen we in een bos terecht. Het is een opeenvolging van klimmetjes en afdalingen. Een slopende weg op deze manier. De bossen verdwijnen en maken plaats voor landbouwgronden, met name graanakkers en ook wel wat zonnebloemen. De spaarzame dorpjes die er zijn liggen een een stuk van de weg af en zien er niet uitnodigend uit. Ons tempo gaat langzaam omlaag ( Frans is hier goed in om het tempo constant en laag te houden; gelukkig, zo kunnen we de hitte goed aan) om zo weinig mogelijk last te hebben van de hitte. Maar de schaduwen zijn schaars en wefietsen af en toe in een oven.

IMG 0460Rond 13:30 komen we bij het dorpje Artance aan de route en besluiten te stoppen voor de lunch. We vinden achter de lokale kerk een schaduwrijk plekje met bank en de dorpspomp met fris helder water is vlakbij.
We picknicken en leggen het plastic van de tent op de grond, wat wasgoed/shirtjes er bovenop en het is een prima bedje voor het komende uur. We gaan lekker even een tukje doen.Dat lukt prima in de schaduw hier.

Tegen half vier besluiten we verder te gaan naar Puente de la Reine, nog een kleine 30 km. We vullen de bidons bij de dorpspomp en gaan weer de hitte in. Eerst krijgen we een afdaling en dan nog een venijnig klimmetje. Onze benen protesteren, maar daar moeten we gewoon doorheen. Dan blijkt de weg voor het grootste deel omlaag te gaan. Dat vinden we niet erg.
Na een tijdje gaan we onder de autoweg door en komen we op een drukkere provinciale weg. We stoppen even bij een tankstation voor een plaspauze en een ijsje. Van buiten zien die tankstations er niet uit, maar van binnen is alles piekfijn in orde. Menig nederlands tankstation kan een puntje zuigen aan de reinheid van de toiletten hier.
De weg is heel vervelend, zwaar vrachtverkeer dendert continue langs ons heen en we moeten voortdurend, zij het lichtjes, klimmen.
Dan draaien we van de drukke weg af, hebben nog een laatste klim en beginnen dan aan het traject naar Puente de la Reine. Dat is bijna geheel bergaf, wel zo gemakkelijk dus.
Vrij snel hebben we de laatste kilometers afgelegd en komen in Puente de la Reine aan. Dan op zoek naar de camping. Er staan richtingborden, maar de gps geeft een andere route aan. Die laatste volgen we en dan komen we op een immens steil pad uit, bestraat met puin. Fietsen kan niet meer, dus moeten we lopend, onze fietsen met bagage duwend, naar boven. Een stevige klus.
De camping is een combinatie van een auberge (met veel stapelbedden voor de pelgrims) en een camping. We kiezen een plekje op het terrein voor langkampeerders omdat we morgen hier ook willen zijn, we hebben dan een rustdag.
We kunnen voor het eerst deelnemen aan de pelgrimsmaaltijd in het restaurant en laten die gelegenheid niet lopen.
Tent opzetten, spullen afladen, douchen en naar het restaurant. Daar kopen we eerst een groot glas bier (hebben we verdiend, vinden we) en Annemieke heeft direct contact met een Nederlands echtpaar uit Waddinxveen die begin april te voet zijn vertrokken. Het eten is klaar en het is een bijzonder ervaring om aan lange tafels met personen te eten die hetzelfde doel voor ogen hebben. Het is een internationaal gezelschap, jong en oud door elkaar. Heel bijzonder om dit mee te maken.

Het was weer zeer heet vandaag en we hebben liters water gebruikt, gelukkig waren die ook voorhanden. Het landschap was afwisselend en soms imposant. Het ritme dat we vandaag hanteerden beviel prima en zullen we vaker gaan doen als het weer zo heet is. De komende dagen zal de temperatuur gaan dalen naar wat meer dragelijke waarden, dat vinden wij niet erg.
Het was leuk om in een gezelschap van pelgrims te verkeren, ieder met hun eigen motivatie. Iedereen spreekt iedereen aan, er zijn weinig barrieres. Het is wel meteen erg druk en lawaaierig, nu we niet meer met ons tweetjes zijn. Hier moeten we even aan wennen, die “herrie”.
Morgen gaan we uitrusten en Puente de la Reine bekijken, wassen, fietsen onderhouden en weer mensen ontmoeten. Nu zijn we moe.
Dank voordeze dag, we voelen ons zeer bevoorrecht.

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

Total distance: 77.03 km
Max elevation: 620 m
Min elevation: 351 m
Total climbing: 961 m
Total descent: -1112 m
Average speed: 17.59 km/h
Total time: 09:44:43
Download file: spoor_28-jun-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

27 juni 2012 Een lange, hete weg

Volgende

29 juni 2012 Puente la Reine, een rustdag

 1. hans

  Dag Annemieke en Frans

  Wat een mooi verslag.

  Willen jullie als jullie in Santiago zijn een kaarsje voor Hans branden in de kathedraal?
  De prognoses zijn erg somber.
  Ik had beloofd iets van me te laten horen. Helaas is het geen goed bericht.

  Groet Hans

  • Dag Hans,
   Wat een triest bericht.
   We steken daar waar mogelijk onderweg kaarsjes aan, ook voor Hans, en bidden voor jullie.
   Natuurlijk steken we in Santiago er ook een aan.
   Sterkte de komende periode, we zijn in gedachten bij je.
   Ook nog gefeliciteerd met je verjaardag, al zal je hoofd daar niet naar staan.

   Groeten,
   Annemieke em Frans

 2. Martin Janssen

  Dag Bikkels. Wat een reis, wat een ervaringen. Dankzij jullie blog kan ik er deel van uitmaken. Ik lees dat julie water tappen, kijk daar a.u.b. mee uit. De kwaliteit is niet overal geschikt voor consumptie. Het zou jammer zijn als er een inwendige hobbel op jullie weg kwam. Zozo, vandaag eens voor de verandering gewandeld met de fiets. Is ook een aparte ervaring. Verg niet teveel van jezelf, goed om te lezen dat een rustdag op het programma staat. Dat je niet alles uitzweet is prima om te lezen, jullie nemen in ieder geval voldoende vocht tot je. Mijn gedachten zijn bij jullie. Ik wens jullie een goede reis, veel inspiratie en succes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: