Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

25 juni 2012 De eerste stappen naar de Col

We gaan vandaag onze eerste col bedwingen! Alhoewel, het is nog een behoorlijke afstand voordat we aan de steile beklimming beginnen en het is de vraag of we het vandaag helemaal halen. We spreken in ieder geval af dat we in Urdos besluiten of we verder gaan met de klim. Urdos is het laatste plaatsje waar nogkan worden overnacht voor de col zelf.

Het dagelijkse ochtendritueel speelt zich bijna zwijgend af. Zo langzamerhand hebben we ieder onze taak en werken die in dezelfde volgorde af. Het wordt routine, is dat goed of niet goed?
We vertrekken en doen nog wat boodschappen voor onderweg.
Oloron zelf zijn we vlug door en we koersen nu recht op de bergen af. Langzaam begint de weg te stijgen.
Er staan steeds minder huizen langs de weg als we via het dal steeds dieper de Pyreneën infietsen. Het wordt ook mooier en mooier. De weg die we volgen loopt lang een beek/rivier die af en toe kabbelend en dan weer woest zijn weg baant.
IMG 0418Bossen en open velden wisselen elkaar af en onze horizon wordt steeds kleiner, de bergen vullen hem steeds meer op. Het isgenieten op deze tocht voor ons Nederlanders.

 

 

 

IMG 0419

 

 

 

 

 

 

IMG 0420We komen af en toe in dorpjes terecht en vandaag zijn de kerken blijkbaar weer open. We gaan naar binnen net nadat een aantal mensen naar buiten is gekomen. Blijkbaar was er net een viering geweest, want het rook nog behoorlijk naar wierook. Het was erg donker in de kerk, dus moet deze keer de flitser aan. De reflectiebanden die we beiden dragen om beter op te vallen in het verkeer, doet zijn werk goed…

IMG 0421Natuurlijk wordt er een kaarsje gebrand.

 

 

 

 

IMG 0422Het marktplein is voorzien van een aantal arcaden, een fenomeen wat we in deze omgeving al meer hebben gezien.

We lunchen weer een menu du jour en hebben dan nog geen 30km afgelegd. De weg stijgt geleidelijk en kent af toe gemene klimmetjes. Het gemiddelde ligt vandaag niet erg hoog.

Na de lunch gaat de weg wat steiler omhoog en verdwijnen de vlakke gedeeltes. Het gaat ons nog steeds goed af, vinden we zelf, maar de snelheid is laag, we gaan rond de 15km per uur, maar op de steile stukken met 8-9% helling ligt dat rond de 6km per uur.
IMG 0423Als de hellingen van bergen waar het dal tussen ligt wat dichter bij elkaar komen ligt er een oud fort, Fort de Portelet. Het is te druk op de weg om stil te kunnen staan om een foto te kunnen maken, daarom maar eentje vanaf een plek waar het wel kan.

 

 

 

 

 

 

We rijden Urdos binnen en besluiten niet verder te fietsen. Het is even na 3 uur en het wordt steeds warmer. We zien het niet zitten om nu nog de 16km naar de Col te fietsen, wetend dat de helling steeds steiler wordt. In Urdos, een klein plaatsje, is alles dicht, maar er hangen wat bordjes met telefoonnumers van pelgrimgites. We wachten tot 4 uur om te bellen, iedereen rust hier immers in de middag.
Dan hebben we weer een ontmoeting met “Jan van Delft”. Een fietser die we al een paar keer hebben ontmoet. Hij kampeert een plaatsje eerder en komt net terugfietsen van de col, die hij zonder bepakking heeft beklommen. Hij heeft besloten door te fietsen naar St.Jean Pied de Port en besluit dan of hij Spanje ingaat of naar Bordeaux fietst;en wellicht niet naar Santiago. Dat laatste heeft hij nooit echt als doel gehad. We praten nog wat en nemen afscheid, we zullen elkaar waarschijnlijk nooit meer zien en hebben niet eens namen uitgewisseld.

Het is 4 uur geweest en we bellen met de beheerster van de gite. Het is mogelijk om daar te overnachten en ze komt naar ons toe. Ze blijkt ook de eigenaresse van het hotel in het dorp te zijn, daar kunnen we ook slapen (tegen de normale prijs natuurlijk), We kiezen voor de gite en krijgen een kamer toegewezen. Toilet en douche op de gang. Wel kunnen we morgen in het hotel ontbijten, daar gaan we graag op in.
IMG 0426We ontladen de fietsen en hangen de bezwete kleding uit, douchen en gaan ons avondeten eten, lekker picknicken op een mooi plekje met mooi uitzicht.

 

Als we terugkomen in de gite hebben we een gesprek met Guy, een medebewoner van de gite, uit IMG 0428Philadelphia. Hij wandelt naar Puente del Reine, daar komen wij over een paar dagen op de fiets ook langs. We wisselen wat ervaringen uit. Hij vertelt o.a. over zijn verblijf in Nederland eind jaren 60 en over zijn verdere reizen.We hebben de indruk dat hij blij is weer met mensen te kunnen spreken, er zijn weinig pelgrims onderweg op deze route.

 

 

 

 

Vanavond gaan we vroeg slapen en morgen proberen we vroeg op weg te zijn zodat we de col kunnen “doen” als de temperatuur nog draaglijk is. Aan deze kant van de col is het ’s middags 27 graden, aan de spaanse kant is het nog een paar graden warmer. Het is daar ook droger en dorrer hebben we horen zeggen.

Vandaag hebben we besloten wat eerder te stoppen met fietsen. Het leek ons verstandig om met zo’n col geen risico te lopen. Morgen gaan we fris verder met de beklimming. Het is een bijzondere ervaring om in zo’n mooi bergdal te kunnen fietsen. Het is hier prachtig en wederom hebben we besloten om ons welbevinden te stellen boven de prestatie. Het gaat ons meer om het reizen, de weg, dan de snelheid en dat bevalt ons prima.
Dank voor deze dag, we voelen ons bevoorrecht.

Total distance: 44.91 km
Max elevation: 788 m
Min elevation: 196 m
Total climbing: 969 m
Total descent: -377 m
Average speed: 13.47 km/h
Total time: 09:04:57
Download file: spoor_25-jun-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

24 juni 2012 Het tweede boek is uit.

Volgende

26 juni 2012 De Col de Somport

 1. Raymond van Maarseveen

  Nog een laatste inspanning, lieve mensen. Dan zullen jullie aankomen in het land van bestemming. Geen grenzen meer en alleen maar Spaanse invloeden laten binnenkomen. Het is toch wonderlijk om mensen te ontmoeten die een verhaal hebben, die je dan enkele malen ontmoet en waar je dan afscheid van neemt en eigenlijk niet eens weet hoe die mens heet. Dat zijn ervaringen die waardevol zijn en die je mee kan dragen in het leven. Veel succes morgen en God be with you. Ray

 2. Anja en Rini

  Mooi, mooi,mooi. Wat een belevenissen. Langzamerhand gaat de warmte ook een tegenspeler zijn. Maar je kunt het regelen zoals je wilt: vroeger of later weggaan.
  Ben razend benieuwd naar morgen.
  We wensen jullie goed klim-weer en goede benen!
  Toi,toi,toi. Dikke kusXXX

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: