Fietstochten van Annemieke en Frans Bosman, voorbereidingen, verslagen en routes.

2 juli 2012 Een koude wind

We hebben vannacht in een refugio geslapen en dat hebben we geweten. Het heeft wel iets om met verschillende personen met hetzelfde doel op een zaal te slapen. Jong en oud, man en vrouw, verschillende nationaliteiten, alles lag door elkaar. Onvermijdelijk zijn dan ook de nachtelijke geluiden, het snurken, zuchten, praten in de slaap en toiletbezoek.
We hebben best wel goed geslapen en zijn lekker op tijd op. Een aantal wandelaars slaapt nog, dus doen we zo zachtjes mogelijk. Wel vreemd eigenlijk dat ze nog slapen. Het is de bedoeling dat iedereen vóór kwart voor acht weg is.
We kleden ons aan, pakken de spullen op de fiets, ontbijten in de gemeenschappelijke ruimte en vertrekken, verder de camino op.
Het is koud, erg koud, 9 graden volgens het weerbericht. We hebben zelfs de handschoenen aangetrokken. Korte broek gaat nog net, maar het houdt niet over.
IMG 0512De eerste kilometers zijn lekker gemakkelijk, we rijden op een rechte weg, met een geleidelijke daling. Zonder hard te werken fietsen we 25 km/u. Dan draaien we richting het westen en begint een kilometers lang vals plat. Zeker 10 km klimmen we langzaam maarzeker, met veel cementwagens die ons inhalen.

< P>

 

IMG 0513We rijden in een dal met aan weerszijden niet al te hoge, afgeplatte heuvels. Als we even stoppen om een banaan te eten zien we een dorpje liggen wat bestaat uit ruïnes. Om dat dorpje heen wordt cement gewonnen, vandaar de vele vrachtwagens. Het zal geen pretje zijn hier te wonen. Uit de borden langs de weg blijkt dat deze weg oorspronkelijk een oude romeinse heerbaan was, we rijden dus op historische grond.

IMG 0515In het dorpje Belorado drinken we koffie met een broodje, we hebben honger gekregen! Het is daar markt en we kopen wat fruit voor onderweg. De kerk is helaas dicht, die zouden we graag even willen bekijken. Het is opvallend hoeveel kerken in Spanje op slot zijn. Dat is in Frankrijk wel anders. Tegen de rotswand is een kapel gebouwd, die is wel open en we zijn aardig onder de indruk van het interieur. Af en toe loopt er een wandelaar langs, de wandelroute gaat door dit dorpje heen.
IMG 0517Verder gaat het weer, eerst langs de drukke en vervelende N-120 en daarna verder over een landweggetje wat zich al snel ontpopt als een kuitenbijtertje; een lange, niet zo steile, klim brengt ons over de heuvelrand naar een ander gebied. Het gebied is aardig stil, we passeren nauwelijks boerderijen, laat staan dorpjes. De weg blijft maar stijgen, met maar een paar afdalinkjes tussendoor. We zitten alweer boven de 1000 mtr. IMG 0519Als we een van de spaarzame dorpjes passeren zien we de dorpspomp en vullen we de bidons bij. Het water uit de dorpspompen is tegenwoordig drinkwater, als dit niet zo is staat het erbij. Vaak vragen we het nog voor alle zekerheid.
< BR>

< P>

 

< P>

 

< P>

 

IMG 0520Het landschap verandert langzaam en na een afdalinkje draaien we in een keer een mooie laan in met platanen, dat is een mooi gezicht. Vaak ziet het landschap er onverzorgd uit, maar hier is aandacht aan besteed.

IMG 0522Al snel wordt deze laan gevolg door weer een lange gestage klim, het uitzicht veranderd en we zien nu naast ons een landschap met koren, noggroene (zonder bloem dus) zonnebloemenvelden en diverse cirkelvormige rotspartijen.

< P>

 

< P>

 

Het wordt langzaam lunchtijd, maar het aantal restaurants is dun gezaaid. Frankrijk kent verlaten streken, maar Spanje is daar ook best goed in. Een enkel dorpje heeft een restaurantje maar daar liggen ze waarschijnlijk de roes van het voetbalfeest van gisteren uit te slapen, want er geeft niemand thuis.
IMG 0523Rond half twee komen we, na ruim 60km, aan bij het klooster San Juan de Ortega en zien daar een terrasje, gered! We drinken een icetea ( heet hier Nestea) en bestellen een schotel met varkenslapjes en een lokale worst. Dat laatste lijkt een soort bloedworst( met rijst) en is heerlijk. Natuurlijk een beetje wijn erbij, water en brood. Dat gaat er wel in! Na een kop koffie zijn we weer tevreden.
We gaan even de kerk van het klooster bekijken en zijn behoorlijk onder de indruk van de eenvoud en kracht van het interieur.
IMG 0524Naast de kerk is de ingang van de kapel en inhet altaar valt St Nicolaas te ontdekken!

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

We gaan verder richting Burgos, ons geplande doel voor vandaag. Net voor Burgos is een camping, maar we besluiten om door te fietsen naar Burgos zelf en daar weer in de refugio te gaan slapen. Dan zijn we direct in het centrum en kunnen we vanavond Burgos nog bekijken.
IMG 0525Eerst moeten we echter nog een “klimmetje” doen. In het routeboek staat hij al aangekondigd: 900 mtr tussen 8 en 12%. Als we aankomen fietsen zien we de klim al op ons wachten tussen bomen. Dat wordt weer eens werken!

Dat is het inderdaad, maar het steilste stuk zit direct in het begin en daar komen we zonder problemen naar boven. De rest van de klim lijkt dan heel ontspannend te zijn, ook al is het minimaal 8%.
IMG 0528Als we verder fietsen naar Burgos gaan we met een viaduct de A12 over, de autoweg daar. Daar zien we een vrachtauto op zijn kant in de greppel naast de weg liggen. Dat is/wordt eenklus om dat weer overeind te krijgen.

< P>

 

< P>

 

IMG 0529De entree van Burgos is prachtig, we hebben al vaak meegemaakt dat fietsers via de afbraakbuurten een stad worden ingeleid, maar hier fietsen we via een bos/parkmet platanen naar het centrum van Burgos.

In het centrum spreekt een vrouw ons aan in het duits. Ze is spaans, maar heeft ook een duitse achtergrond en is zichtbaar blij die taal een keer te kunnen gebruiken. We vragen haar de weg naar refugio, IMG 0530maar die weet ze niet echt. Ze schiet zomaar omstanders aan om ons te helpen. Maar..omstanders kunnen ons ook niet verder helpen. Dan internet maar even aangezet en google om raad gevraagd. Het is snel gevonden en we zijn zo bij de refugio. Dat lijkt een oud kantoorpand/ziekenhuis. We krijgen op de 6e etage onze bedden toegewezen. Nemen onze tassen meenaar boven, douchen en gaan Burgos bekijken.

We zitten vlak bij de kathedraal maar zien eerst de St.Nicolas kerk, die moeten we natuurlijk even zien. Een prachtig altaar en en zo mogelijk nog mooier schilderijover het laatste oordeel zijn ons deel.

IMG 0531

IMG 0532

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

IMG 0534De kathedraal is van buiten imponerend, van binnen ook. De deelkapellen zijn al net zo groot als onze eigen kerk. We mogen daar niet fotograferen, dus zul je het meteen plaatje van de buitenkant moeten doen.

We gaan iets drinken en ons avondeten gebruiken. Straks vroeg naar bed en morgen weer vroeg op. We zullen dan de hoogvlakte gaan betredenen krijgen lange, droge wegen te verwerken.

< P>

 

< P>

 

Het viel vandaag mee, we hadden veel klimwerk, maar het was goed te doen. Het begon koud, maar nu zitten we lekker op een terrasje de blog bij te werken.
Het was weer een mooie dag, dank hiervoor,we voelen ons bevoorrecht en zijn nu moe.

< P> Shelley is vandaag jarig, hartelijk gefeliciteerd!

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

< P>

 

Total distance: 92.14 km
Max elevation: 1028 m
Min elevation: 560 m
Total climbing: 1085 m
Total descent: -823 m
Average speed: 16.52 km/h
Total time: 09:56:39
Download file: spoor_02-jul-12.gpx

Opmerkingen van Facebook

Vorige

1 juli 2012 Een koude dag, een warm gevoel.

Volgende

3 juli 2012 Het spaanse graan gaat ons weerstaan

 1. Anja en Rini

  Wat een mooie plaatjes weer, deze dag. En whow; wat een kilometers! En dan nog zeggen dat het eigenlijk gemakkelijk ging: conditie en training dus. Knap hoor! ben benieuwd naar de beklimmingen van morgen. Moet gaan lukken. Mooi ook om te “horen”dat het landschap echt anders is. Succes en geniet. Toi,toi,toi. Dikke kusXXX

 2. Sef en Fieke

  Ha die Frans en Annemieke,

  We volgen jullie verslagen iedere dag en hebben veel bewondering voor datgene wat jullie elke dag weer presteren.
  Misschien zijn we wat laat met onze reactie, maar beter laat dan …
  Volgens ons beginnen jullie er al aardig afgetraind te worden.
  Groetjes en een dikke kus

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

%d bloggers liken dit: