We gaan eerst naar de supermarkt om ontbijtspullen te kopen en besluiten die te nuttigen bij de ruïne van een arena die we op weg naar de camping hebben gezien. Daar aangekomen is men bezig met de opbouw van een voorstelling, gladiatorengevechten natuurlijk, voor de komende dagen. Te laat voor ons dus. Al snel blijkt dat we eigenlijk op de verkeerde plek zitten, we willen graag naar Carnumtum, maar dan moeten we weer een eind terugfietsen. We doen niet voor niks de limes-route en dus besluiten we terug te fietsen. IMG_1582 Carnuntum is een openluchtmuseum waar men opgravingen doet van een van de grootste romeinse steden buiten Italië. Op het hoogtepunt woonden er 50.000 inwoners.

We mogen onze fietsen in het zicht van de receptie neerzetten en kopen kaartjes, ook voor de rondleiding door een gids die over een kwartier start. Waarschijnlijk zijn we de enige deelnemers, het is niet druk vandaag.
IMG_1583 IMG_1585 We krijgen eerst een mooie inleidende film en bekijken daarna de maquette van Carnuntum. Dan komt de gids. Ze vertelt wat over de achtergronden van Carnuntum en wijst aan wat we gaan zien op de maquette. We gaan op pad en krijgen een mooie rondleiding. Zo weet je tenminste wat je ziet. Er is veel opgegraven, maar er zit nog veel meer in de grond. Men heeft een paar gebouwen op de oorspronkelijke fundamenten en met zoveel mogelijk oorspronkelijk materiaal, gereedschap en werkwijze opnieuw opgebouwd.
Eerst gaan we naar de woning van een koopman en worden we ingewijd in het dagelijkse leven van een gegoede middenstander. Daarna gaan we naar een luxe villa die ook dienst doet als gemeenschapshuis. Aan die villa zijn ook baden verbonden en daar krijgen we ook uitleg bij en ervaren we de hitte in het badhuis. Het lijkt buiten wel koel als we weer naar buiten gaan waar het toch 35 graden is…
De gids neemt afscheid en wij lopen nog wat rond, onder de indruk. We drinken nog wat en gaan toch maar weer op weg.
Eerst weer terug naar de route en de brug over de Donau. IMG_1587 Dan krijgen we kilometers kaarsrechte dijk tussen natte bossen door en zonder schaduw. Dat fietst lekker door. Gelukkig hebben we ruim genoeg water bij ons. Regelmatig komen ons fietsers tegemoet en er wordt levendig gegroet. Na driekwart van de lengte van de dijk zien we bij een stadje een zeer welkom terrasje. Natuurlijk leggen we aan en drinken en eten we wat. Daar ontmoeten we ook weer vier nederlanders die een verzorgde fietstocht van Wenen naar Budapest maken. We kletsen wat. Snel besluiten we weer op te stappen, we moeten nog wel even.
We krijgen weer een stuk dijk voor de kiezen en na een paar kilometer merken we dat we Wenen naderen. De ene opslagtank na de andere ligt naast de weg. Na even draaien we weer de weg langs de Donau op. Een gelieft terrein voor de inwoners van Wenen blijkbaar want het lijkt een kilometers lang nudistenstrand te zijn. Ach, ieder zijns wils.
IMG_1589 Na een tijdje moeten we de brug over en komen op een eiland in de Donau terecht a la Sziget. Mooi! Dan de Praterbrug. We moeten via een spiraal omhoogklimmen, slim gedaan hier.
Aan de overkant begint de groote zoektocht. We rijden Wenen binnen en weten dat we langs het Prater moeten, maar de routebeschrijving laat ons in de steek. De kaart in het routeboek helpt ook niet. Gelukkig kunnen we met onze gps de weg vinden en uiteindelijk weer volgens de route fietsen. Het is een prachtige Weense laan waar de koetsjes goed tot hun recht komen. Even later fietsen we langs het Prater, inclusief het reuzenrad. Daarna weer een worsteling onder spoor en snelweg door en dan een stukje Wenen. IMG_1590 Dat gaat prima, met name dankzij de fietspaden. Dan krijgen we een afdalinkje en gaan we langs het Donaukanaal fietsen. Een lang stuk zonder autoverkeer maar wel veel woon/werk fietsers. Dan nadert het punt waar we jaren geleden moeite hadden. We fietsten toen voor het eerst een meerdaagse, verzorgde fietstocht en de weg rondom Klostrneuburg was opgebroken en een puinhoop. Nu niets van dat alles, we fietsen gemakkelijk naar de camping.
Daar zetten we op een druk tentenveldje onze tent op, ruimen in, douchen en gaan wat eten.
IMG_1591 Daarna lopen we in alle rust (alles is al gesloten) nog over het terrein van het imponerende klooster en gaan daarna tevreden slapen. Dank voor deze mooie dag!

Total distance: 78.22 km
Max elevation: 202 m
Min elevation: 157 m
Total climbing: 396 m
Total descent: -403 m
Average speed: 15.63 km/h
Total time: 09:15:43
Download file: 2013-08-02.gpx

Opmerkingen van Facebook