We kunnen vanochtend niet eerder dan 08:00 uur ontbijten, het heeft dan ook niet veel zin vroeg op te staan. We douchen, pakken de kleding in en gaan ontbijten. Wel luxueus zo!
Dan de fietsen uit de garage en snel een borstel over de inmiddels opgedroogde modder zodat er zoveel mogelijk los spul verwijderd wordt. De eigenaresse biedt nog aan de fietsen af te spuiten, maar wij vinden dat de tocht zichtbaar moet zijn.
We gaan soepeltjes op weg voor de laatste etappe van dit Altmuhltal.

IMG_1632 Vrij snel al zijn we bij Pfunz, waar nog een romeinse brug over de Altmuhl ligt. Even verderop heeft men een deel, de noordmuur en -poort van een castellum gereconstrueerd en daar gaan we een kijkje nemen. De weg ernaar toe is steil, een helling van 20%.

 

We parkeren de fietsen dus beneden en lopen naar boven. De reconstructie is mooi gedaan, of het klopt weten we natuurlijk niet, maar we krijgen wel een beeld van hoe het vroeger was.
IMG_1633 IMG_1634 IMG_1638 IMG_1635 IMG_1636 IMG_1637

IMG_1639 Verder gaat het weer. De weg/pad ligt meestal wat van de Altmuhl af en dat betekent dat hij in de heuvelrand loopt met regelmatig steile klimmetjes tot gevolg. Het is prachtig en we genieten volop. Het weer is prima om te IMG_1642 fietsen, droog en af en toe een zonnetje. Wel hebben we regelmatig stevige tegenwind als we op een open vlakte fietsen.
IMG_1644 Als we bij een bankje stoppen om te lunchen blijkt het bij een openluchtkerk te zijn. Een stalen staketsel is omhuld met wilgentakken die zijn gaan uitschieten. Dit heeft de vorm van een hal gekregen. Regelmatig houden jongeren uit Beieren hier bijeenkomsten staat op het info-bord te lezen.
We fietsen weer verder. Het is zaterdag en het is druk met toeristen. Het is niet alleen druk op het pad met fietsers, maar ook druk op het water met kano-ers.
Langzaam worden de heuvels lager en merken we dat we het einde van het dal naderen. We besluiten om het laatste gedeelte van de etappe het Altmuhlpad te volgen en niet de route die in het routeboek staat. We hebben even geen zin om weer forse klimmen voor de kiezen te krijgen. Onze route blijft de Altmuhl volgen en we zien de wereld om ons heen groter worden door de verdwijnende heuvels.
IMG_1645 In het plaatsje zien we in een keer een prachtige stoomlocomotief als standbeeld neergezet. Niet echt Romeins, maar wel indrukwekkend,

Aan de Altmuhlsee is het even zoeken naar de camping ( aan het meer) en als we die gevonden hebben blijkt deze erg druk. We vinden met enige moeite een plekje voor de tent.
Het kamp wordt opgeslagen en net als we ons eten op hebben zien we tot onze verrassing Janny en Hennie het veldje oprijden. Wat een toeval. Zij zijn een dag later gestart dan wij en hebben steeds dagen van tegen de 100km gemaakt.
We drinken koffie, kletsen wat en gaan slapen.

Het was weer een mooie dag, alleen…
Gisteren hoorden we dat Marijn in het ziekenhuis is opgenomen met een infectie aan zijn knie, hij had er veel pijn aan en kreeg gisterochtend koorts, hij is toen direct opgenomen en krijgt nu antibiotica via een infuus. Het is onzeker wanneer hij naar huis mag. Regelmatig informeren we via sms of whatsapp hoe het ervoor staat en nu blijkt dat de antibiotica lijkt aan te slaan. We zien af en toe de berichten op onze gezins-whatsapp langskomen en zien dan de zorg die onze kinderen voor elkaar hebben. Dat maakt ons toch wel weer gelukkig.

Total distance: 88.99 km
Max elevation: 488 m
Min elevation: 403 m
Total climbing: 823 m
Total descent: -799 m
Average speed: 16.81 km/h
Total time: 07:45:07
Download file: 2013-08-10.gpx

Opmerkingen van Facebook